Itali aktivitet për lirinë e Medias

Një aktivitet publik në Ditën Botërore të Lirisë së Medias, u mbajt në 10 maj në parlamentin italian në Romë, me një fokus në përmirësimin e mbrojtjes së gazetarëve.

 

Titulli i takimit me politikanët dhe gazetarët e lartë është “Kaq shumë mafia, kaq pak lajme” dhe promovohet nga “Ossigeno per l’Informazione” me patronatin e UNESCO-s. Ajo u mbajt në sallën më prestigjioze të Parlamentit italian, Sala della Regina nga “Camera dei Deputati”.

 

Ky është viti i pestë që Ossigeno po e feston këtë ngjarje të rëndësishme në këtë mënyrë.

Folësit ishin gazetarë, deputetët, përfaqësuesit e botuesve, sindikatat, organizatat ndërqeveritare, institucionet publike në nivel kombëtar, OJQ-të, organizatat mediatike, akademikët dhe avokatët.

Fjalimi i hapjes u mbajt nga Roberto Fico, President i Camera dei Deputati.

Ndër folësit e tjerë ishin: Senatori Pietro Grasso, ish-President i Senatit; Marco Del Mastro, Drejtor i Statistikave në AgCom (Autoriteti Italian për Komunikime); gazetar Marilu Mastrogiovanni (anëtar i jurisë për Çmimin e Lirisë Press të Guillermo Cano), gazetarja Maria Grazia Mazzola (i cili u sulmua ndërsa raportonte mbi mafian) dhe Fabrizio Petri, kryetar i CIDU (Komiteti Ndërministror për të Drejtat e Njeriut).

Ossigeno do të sigurojë gjetje të reja mbi kërcënimet me bazë gjinore ndaj gazetarëve. Gjithashtu do të publikojë raportin e veçantë “Mbi aq shumë mafie, kaq pak lajme” bazuar në Misionin e Fundit të Fakteve në Itali të kryer nga Qendra Evropiane për Lirinë e Medias dhe Medias (ECPMF) me mbështetjen e Komisionit Evropian (DG-Connect ). Ky raport shpjegon sistemin italian për mbrojtjen e gazetarëve, si funksionon, cilat janë dobësitë dhe meritat që e bëjnë atë (sipas Drejtorit të Medias të UNESCO-s) një nga më të mirat në botë. Raporti gjithashtu formulon propozime të reja për të zgjeruar mbrojtjen dhe për të forcuar sigurinë e gazetarëve profesionistë.

 Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian