AEJ Bullgari thirrje institucioneve mos të financojnë media që përdorin imazhe pornografike për të sulmuar kritikët e Qeverisë

Gazetarët bullgarë thirrje institucioneve mos të financojnë media që përdorin imazhe pornografike për të sulmuar kritikët e Qeverisë,AEJ Bullgari deklaratë për shtyp

 

Më shumë se njëqind gazetarë bullgarë dhe media u bënë thirrje politikanëve vendorë të pushojnë së financuari shtypin e verdhë, që jep lavdërime për ata që janë në pushtet dhe dëmton të gjithë ata që i kritikojnë. Gjatë viteve ka pasur qindra padi të ngritura dhe të fituara nga gazetarë dhe figura publike kundër mediave të tilla.

Procedimet gjyqësore zakonisht janë për thyerjen e privatesisë, apo publikimi I fotove me përmbajte pornografike që në pjesën më të madhe janë të rreme. Shpesh objekt I lincimeve  janë zërat kritikë si  gazetarë dhe redaksi që botojnë hetime kritike ndaj anëtarëve të qeverisë, por nuk shpëtojnë as anëtarë të parlamentit, prokurorë apo gjyqtarë që  janë objekt i një “shqyrtimi” intensiv nga shtypi dhe faqet e verdha të revistave të tilla.

Ndërkohë, sipas Shoqatës së Gazetarëve Evropianë, ka prova të financimit nga ata që janë në pushtet drejt një adrese internet. Rasti I fundit ishte të Premten e kaluar, ku u përhap përmbajtja shpifëse dhe pornografike kundër liderit të një partie opozitare. Një shembull i freskët është fushata e Parlamentit Evropian në maj 2019. Rasti qe krijoi zemerim, ishte per zgjedhjet lokale, ku portali PIK, publikoj nje foto te se dashures se kandidatit opozitar per Bashkine e Sofjes, sikur te kishte profil ne adresat pornografike, duke tentuar te prishe imazhin. rezultoj se ishte nje lajm i pavertet, por kjo agjensi nuk e hoqi lajmin.

Sipas renditjes më të fundit të Reporterëve pa Kufij, Bullgaria është 111-ta në lirinë e fjalës globalisht, pozicioni më i ulët për një shtet anëtar të BE-së.

DEKLARATA E AJJ BULGARIA

AEJ njofton nismën #NoPornJournalism

Shoqata e Gazetarëve Evropian-Bullgari dënon me vendosmëri ndyrësinë pornografike të publikuar në faqen e internetit të PIK-ut, dhe shpall një iniciativë për të kufizuar fondet e “gazetarisë” të tillë.

Megjithëse figurat publike shihen se kanë një nivel më të ulët të mbrojtjes së jetës private për shkak të postit dhe rolit të tyre në shoqëri, ka kufij që nuk duhet të kalohen. Sidoqoftë, ka të bëjë jo vetëm me një figura politike, por edhe për një person që dyshohet se ka lidhje me ta, i cili nuk është një figurë publike dhe politike, duke përfituar kështu nga e drejta për të plotësuar respektin për jetën private.

Përveç kërkimit për të poshtëruar dhe shpifur ndaj individëve të caktuar, ky akt është i rrezikshëm për të gjithë shoqërinë pasi materiali, origjinaliteti i të cilit është i pa kontrolluar dhe i dyshimtë, është botuar për të diskretituar kandidatin dhe kjo u pa në zgjedhjet lokale, duke synuar të ndikojë në qëndrimet elektorale. Në këtë rast nuk ka asnjë interes publik që mund të justifikonte në çfarëdo mënyre publikimin e imazheve.

Shoqata e Gazetarëve Evropian-Bullgari insiston që personat politikë që mbrojnë faqen e internetit të PIK-ut të marrin përgjegjësi. Uebfaqja e IPK-së është bërë një organ gjysmë zyrtar, duke bërë lajme të rreme për të gjithë kritikët e autoriteteve. Ky proces nuk është shprehje e vullnetit të lirë të pronarëve të faqeve të internetit.

Sipas informacionit në lidhje me kontratat me partitë politike, të lidhura gjatë Zgjedhjeve të Parlamentit Evropian, të publikuara në faqen e internetit, katër parti politike – GERB, Ataka, IMRO dhe NFSB – janë klientë të IPK-së. Në kohën e lidhjes së kontratave, të katër janë pjesë e koalicionit qeverisës.  Ndërkohë, ka të dhëna se institucionet shtetërore dhe komunale lidhin kontrata shërbimi me IPK-në përmes ndërmjetësve.

AEJ-Bullgari u bën thirrje të gjitha institucioneve që kanë ose kanë pasur një kontratë me uebfaqen për ta bërë publike këtë informacion dhe për të rishqyrtuar marrëveshjet e tyre.

AEJ do të fillojë të mbledhë dhe publikojë të dhëna mbi të cilat institucionet drejtojnë paratë e tatimpaguesve drejt një uebsajti të tillë. Ne u bëjmë thirrje organizatave dhe kompanive private që të bëjnë të njëjtën gjë. Siguroni veten se asnjë reklamë e juaja nuk është në asnjë mënyrë e pranishme atje, pasi nuk do të ishte një vërtetim i mirë për klientët tuaj të shohin produktet tuaja pranë përmbajtjeve pornografike ose shpifëse.

#NoPornJinistriaIniciativa:

Ne u bëjmë thirrje institucioneve, organizatave, partive politike dhe të tjerëve që të bashkohen në Iniciativën #NoPornJournalism duke dërguar një mesazh në [email protected] duke u zotuar të mos reklamojnë në faqe dhe media të tjera që përhapin shpifje dhe pisllëqe.Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian