Këshillit të Evropës : “Qeveritë nuk duhet të përdorin krizën COVID për të heshtur gazetarët nuk duhet të përdorin krizën COVID për të heshtur gazetarët

Kreu I Këshillit të Evropës Marija Pejčinović Burić : “Shtetet nuk duhet të përdorin krizën COVID për të heshtur gazetarët”.
Në përgjigje të nisjes së Raportit Vjetor të vitit 2020 nga organizatat e lirisë së mediave “Hands Off
Freedom Press”, i cili dokumentoi një rritje të dhunës dhe frikësimit të gazetarëve, Sekretari i
Përgjithshëm i Këshillit të Evropës, Marija Pejcinovic Buric, ka thënë se qeveritë duhet të mbrojnë rolin
thelbësor të gazetarëve në demokraci në kohë krize. Gazetarët duhet të jenë të lirë të raportojnë për të gjitha aspektet e krizës dhe të ekzaminojnë vendimet e autoriteteve në përgjigje të pandemisë, deklaroi ajo.  SG zhvilloi një takim në internet me AEJ dhe 13 organizata të tjera të lirisë së shtypit të cilat autorizuan raportin si partnerë të Platformës në internet të Këshillit të Evropës për sigurinë e Gazetarëve:

Sekretari i Përgjithshëm: Qeveritë duhet të mbrojnë rolin thelbësor të gazetarëve në demokraci,
veçanërisht në periudha krize

Raporti i ri rendit 142 sulme serioze ndaj gazetarëve në vitin 2019

Në një deklaratë të lëshuar përpara Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit në 3 maj, Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Evropës Marija Pejcinovic Buric u bën thirrje qeverive të shmangin kufizimin e padrejtë të
lirisë së mediave gjatë krizës COVID-19.

Qeveritë po përballen me sfida të pashembullta gjatë krizës COVID-19, por situata nuk duhet të
përdoret për të heshtur ose penguar gazetarët, tha Sekretari i Përgjithshëm. “Media duhet të jetë e lirë të raportojë për të gjitha aspektet e krizës. Gazetarët kanë një rol kryesor dhe një përgjegjësi të veçantë për ofrimin e informacionit në kohë, të saktë dhe të besueshëm për publikun. Ata duhet të jenë në gjendje të shqyrtojnë vendimet e autoriteteve në përgjigje të pandemisë. Përmes raportimit të përgjegjshëm, gazetarët gjithashtu mund të ndihmojnë në parandalimin e përhapjes së panikut dhe të nxjerrin në pah shembuj pozitivë të solidaritetit në shoqëritë tona. Unë kam qenë i impresionuar dhe inkurajuar personalisht nga raportet e shumta të mediave që kam parë se qytetarët ndihmojnë njëri-tjetrin dhe kujdestarët, infermierët, mjekët dhe heronjtë ’e tjerë në vijën e parë të kësaj krize.”

Sekretari i Përgjithshëm gjithashtu shprehu shqetësimin e saj për gjetjet e raportit vjetor të Platformës
së Këshillit të Evropës për Mbrojtjen e Gazetarisë dhe Sigurinë e Gazetarëve, të përpiluar nga 14 OJQ për
lirinë e mediave, duke theksuar një trend të dhunës dhe frikësimit ndaj gazetarëve gjatë fundit vit.

“Fatkeqësisht, tendenca shqetësuese e dhunës dhe frikësimit ndaj gazetarëve të vërejtur vitet e fundit
vazhdon. Shumë gazetarë janë në burg dhe ka shumë raste të pandëshkueshmërisë për vrasjen e
gazetarëve. Unë jam gjithashtu i vetëdijshëm për situatën e vështirë ekonomike në të cilën gjenden
shumë gazetarë sot , tha ajo.

Sekretari i Përgjithshëm inkurajoi shtetet anëtare të mbrojnë rolin e gazetarëve si rojtarë dhe si një pjesë e rëndësishme e kontrolleve dhe ekuilibrave të nevojshëm në shoqëritë demokratike. Raporti vjetor i vitit 2020 i Platformës për Mbrojtjen e Gazetarisë dhe Sigurinë e Gazetarëve, botuar nga 14 OJQ ndërkombëtare, rendit 142 kërcënime serioze për gazetarët në 47 vendet anëtare të Këshillit të
Evropës. Kjo përfshin 33 sulme fizike kundër gazetarëve, 17 raste të reja ndalimi dhe burgimi, 43 raste
ngacmimesh dhe kanosjesh dhe dy raste të reja të pandëshkueshmërisë për vrasje. OJQ shprehin
shqetësimin për gjithsej 22 raste në pritje të mosndëshkimit për vrasjen e gazetarëve dhe deklarojnë se
të paktën 105 gazetarë ishin në burg deri në fund të vitit 2019.

Njoftim për shtyp
Sekretari i Përgjithshëm: Qeveritë duhet të mbrojnë rolin thelbësor të gazetarëve në demokraci,
veçanërisht në kohë krize

www.coe.int/fom

Pregatiti:Xh. DedaLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian