Raporti Vjetor I vitit 2020 I Këshillit të Europës, cënime të rënda të lirisë së medias

Nis Raporti Vjetor I vitit 2020 nga organizatat partnere në Platformën e Këshillit të Evropës për të promovuar mbrojtjen e gazetarisë dhe sigurinë e gazetarëve

14 organizata për lirinë e shtypit paralajmërojnë sulme, frikësime, ‘kapje’ të mediave dhe ligje gjithëpërfshirëse emergjente që janë të hapura për abuzim dhe kufizojnë ashpër aftësinë e mediave për të mbajtur përgjegjësinë e shtetit.

Sulmet ndaj lirisë së shtypit në Evropë janë në rrezik serioz për t’u bërë një normë e re, 14 grupet ndërkombëtare të lirisë së shtypit dhe organizatat e gazetarëve paralajmërojnë ndërsa nisin raportin vjetor të vitit 2020 të Platformës së Këshillit të Evropës për Mbrojtjen e Gazetarëve. Sulmi i ri mbi lirinë e mediave në mes të pandemisë Covid-19 është përkeqësuar ,një perspektivë tashmë e zymtë. Raporti analizon alarmet e paraqitura në Platformë në vitin 2019 dhe tregon një model në rritje të frikësimit për të heshtur gazetarët në kontinent.

Javët e kaluara e kanë përshpejtuar këtë trend, me pandeminë që prodhon një valë të re kërcënimesh serioze dhe sulme ndaj lirisë së shtypit në disa shtete anëtare të Këshillit të Evropës. Në përgjigje të krizës shëndetësore, qeveritë kanë arrestuar gazetarët për raportim kritik, mbikëqyrje të zgjeruar në mënyrë të gjerë dhe kanë miratuar ligje të reja për të ndëshkuar “lajmet e rreme” edhe pse ata vetë vendosin se çfarë është e lejueshme dhe çfarë është e rreme pa mbikëqyrjen e organeve të duhura të pavarura. Këto kërcënime rrezikojnë një pikë marramendëse në luftën për të ruajtur një media të lirë në Evropë. Ata nënvizojnë thirrjen urgjente të zgjimit të raportit në vendet anëtare të Këshillit të Evropës që të veprojnë shpejt dhe me vendosmëri për t’i dhënë fund sulmit kundër lirisë së shtypit, në mënyrë që gazetarët dhe aktorët e tjerë të mediave të raportojnë pa frikë.

Edhe pse shkalla e përgjithshme e reagimit nga shtetet anëtare ndaj Platformës u rrit paksa në 60 përqind në vitin 2019, Rusia, Turqia dhe Azerbajxhani – tre nga shkelësit më të mëdhenj të lirisë së mediave – vazhdojnë të injorojnë alarme, së bashku me Bosnjë dhe Hercegovinën. Viti  2019-të ishte tashmë një fushë beteje intensive dhe shpesh e rrezikshme për lirinë e shtypit dhe lirinë e shprehjes në Evropë. Platforma regjistroi 142 kërcënime serioze për lirinë e mediave, përfshirë 33 sulme fizike kundër gazetarëve, 17 raste të reja paraburgimi dhe burgosjeje dhe 43 raste ngacmimesh dhe kërcënimesh. Sulmet fizike në mënyrë tragjike përfshinin dy vrasje të gazetarëve: Lyra McKee në Irlandën Veriore dhe Vadym Komarov në Ukrainë.

Ndërkohë, Platforma deklaroi zyrtarisht vrasjet e Daphne Caruana Galizia (2017) në Maltë dhe Martin O’Hagan (2001) në Irlandën Veriore si raste të pandëshkueshmërisë, duke theksuar dështimin e autoriteteve për t’i sjellë ata përgjegjës para drejtësisë. Vetëm Sllovakia tregoi një përparim konkret në luftën kundër pandëshkueshmërisë, duke akuzuar këtë organizator të mendimit dhe katër të tjerë të akuzuar për vrasjen e gazetarit Jan Kuciak dhe të fejuarën e tij, Martina Kusnirova. Në fund të vitit 2019, Platforma regjistroi 105 raste të gazetarëve pas hekurave në rajonin e Këshillit të Evropës, përfshirë 91 vetëm në Turqi. Situata nuk është përmirësuar në vitin 2020. Megjithë kërcënimin e rëndë shëndetësor, Turqia përjashtoi gazetarët nga një lirim masiv i të burgosurve në prill 2020, dhe burgosësi më i madh i dytë Azerbajxhan ka bërë arrestime të reja për mbulimin kritik të përgjigjes së koronavirusit të vendit.

2019-ta  pati një rritje të qartë të ngacmimeve gjyqësore ose administrative ndaj gazetarëve, duke përfshirë çështjet pa dobi të SLAPP (padi strategjike kundër pjesëmarrjes së publikut) dhe kërcënime juridike të tronditura dhe të motivuara nga politika. Shembuj të spikatur ishin akuzat e rreme të drogës të ngritura kundër gazetarit hetues rus Ivan Golunov dhe burgosja e vazhdueshme e gazetarëve në Krime të kontrolluar nga Rusia e Ukrainës. Kriza Covid-19 ka forcuar mjetet e zyrtarëve për të ngacmuar gazetarët, me ligje të reja të rreme “të rreme” në vende të tilla si Hungaria dhe Rusia që kërcënojnë gazetarët me burg për shkeljen e linjës zyrtare. Probleme të tjera serioze të identifikuara nga alarmet e vitit 2019 përfshijnë masa të zgjeruara të mbikëqyrjes, të cilat kërcënojnë aftësinë e gazetarëve për të mbrojtur burimet e tyre, përfshirë në Francë, Poloni dhe Zvicër,

Këto kërcënime, gjithashtu, acarohen nga veprimet e ndërmarra nga disa qeveri nën krizën shëndetësore, të cilat më tej përfshijnë kufizime arbitrare në raportimin e pavarur dhe qasjen e gazetarëve në informacione zyrtare në lidhje me pandeminë. Partnerët e Platformës bëjnë thirrje për një kontroll urgjent të veprimeve të ndërmarra nga qeveritë për të pretenduar fuqi të jashtëzakonshme në lidhje me lirinë e shprehjes dhe lirinë e mediave nën legjislacionin e urgjencave që nuk janë rreptësisht të domosdoshme dhe proporcionale në përgjigje të pandemisë. Ligjet e pakontrolluara dhe të pakufizuara të emergjencave janë të hapura për abuzime dhe tashmë kanë pasur një efekt të ashpër në aftësinë e mediave për të raportuar dhe shqyrtuar veprimet e autoriteteve shtetërore.

Ndërsa Platforma mirëpret një përqendrim të shtuar në lirinë e shtypit nga institucionet evropiane, përfshirë edhe Këshillin e Evropës dhe institucionet e Bashkimit Evropian, kriza në vazhdim kërkon përgjigje më urgjente dhe më të rrepta për të mbrojtur lirinë e medias dhe lirinë e shprehjes dhe informacionit, dhe për të mbështetur financiar qëndrueshmëria e gazetarisë profesionale të pavarur. Në epokën e sundimit të urgjencës, mbrojtja e shtypit si roje e demokracisë nuk mund të presë.

Vizitoni këtë faqe në internet për të parë ose shkarkuar detaje të plota të Raportit Vjetor të Platformës 2020; ju mund të regjistroheni këtu për të marrë Buletinin e përjavshëm me të gjitha Përditësimet në njoftimet për lirinë e shtypit, sapo të regjistrohen në Platformë:

https://www.coe.int/en/web/media-freedom/annual-report-2020

Pregatiti: Xh. Deda

 

 

 

 

 

 

 Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian