Disa fakte, se si po kërcënohet liria e medias në Botë

Nga Meksika në Maltë, sulmet ndaj gazetarëve dhe botuesve janë treguar vdekjeprurëse për individët dhe  të ftohta ndaj lirive . Dhe tani Covid-19 është duke u përdorur si një justifikim për të heshtur shumë zëra. 

Nga Gill Phillips

 Në orën 7 të mëngjesit të 23 Marsit 2017, gazetarja Miroslava Breach Velducea , një nënë 54-vjeçare e tre fëmijëve , po shëtiste djalin e saj 14-vjeçar në shkollë në qytetin e Chihuahua, Meksikë, kur një burrë u ngjit në makinën e saj dhe e qëlloi tetë herë. Sipas raportimeve, djali i saj nuk u lëndua, por Breach vdiq gjatë rrugës për në spital.

Gazeta meksikane “La Jornada” raportoi se në vendin e vrasjes u gjet një shënim kartoni, i cili shkruante: “për faktin se je spiune. Ju jeni I radhës, Guvernatori – El 80. ” Sipas policisë meksikane, “El 80” ishte Carlos Arturo Quintana, djali i drejtuesit të një sindikate të krimit të organizuar të njohur si La Línea, i cili në kulmin e tij kontrollonte një nga rrugët fitimprurëse të kontrabandës për furnizimin dhe transferimin e drogës nga Kolumbia në SHBA. Tre ditë para se të vritej Breach, babai i Quintana ishte vrarë në një konfrontim midis bandave rivale.

Breach ka punuar për “La Jornada” dhe për gazetën rajonale “Norte de Ciudad Juarez”, duke përfshirë politikën dhe krimin.  Ajo kishte krijuar edhe agjencinë e saj të lajmeve. Ajo kishte raportuar gjerësisht për lidhjet midis krimit të organizuar dhe politikanëve në shtetin Chihuahua. Më 4 Mars 2016, Breach shkroi në “La Jornada” për lidhjet e pretenduara kriminale të kandidatëve për kryetarë bashkie në disa qytete të vogla në Chihuahua perëndimore.  Ajo kishte marrë kërcënime për jetën e saj të paktën në tre raste si rezultat i raportimit të saj. Në Tetor 2016, ajo kishte thënë në një takim të Mekanizmit Federal për Gazetarët dhe Mbrojtësit e të Drejtave të Njeriut se ajo ishte kërcënuar. Sidoqoftë, ditën kur u vra, ajo nuk kishte mbrojtje.

Historia e Breach nuk ishte e vetmja. Ajo ishte një nga gjashtë gazetarët e vrarë në Meksikë në 2017; më shumë se 150 gazetarë janë vrarë atje që nga viti 2000, 22 prej tyre në shtetin e Chihuahua. Në vitin 2019, sipas të dhënave të përpiluara nga Komiteti për Mbrojtjen e Gazetarëve (CPJ), Meksika kishte numrin e shtatë të vrasjeve të pazgjidhura të gazetarëve në botë, pas Somalisë, Sirisë, Irakut, Sudanit të Jugut, Filipineve dhe Afganistanit. Më 18 maj të këtij viti, personat e armatosur vranë pronarin e një gazete, Jorge Miguel Armenta Ávalos, dhe një prej policëve të caktuar për ta mbrojtur, pas kërcënimeve të mëparshme. Armenta, i cili është të paktën gazetari i tretë që u vra në Meksikë në vitin 2020, u sulmua gjatë ditës, ndërsa po dilte nga një restorant.

Sipas Indeksit të Lirisë Botërore të Shtypit për vitin 2020, i përpiluar nga Reporterët pa Kufij (RSF) dhe i lëshuar në Mars, gazetarët në Meksikë përballen me një situatë të rëndë: “Përplasja midis zyrtarëve dhe krimit të organizuar paraqet një kërcënim të madh për sigurinë e gazetarëve dhe falsifikon sistemin e gjygjsorit në të gjitha nivelet. Gazetarët që mbulojnë histori të ndjeshme politike ose krim të organizuar paralajmërohen, kërcënohen dhe shpesh goditen me gjakftohtësi.”

Sulmet ndaj gazetarëve nëpër botë marrin shumë forma, disa prej të cilave janë sanksionuar me ligj. Mekanizmat ligjorë ose kuasitë-juridike përfshijnë përdorimin e veprimeve juridike civile ose penale, mbikëqyrjen e fshehtë, censurimin e hapur dhe kërcënimet financiare (siç është tërheqja e reklamave shtetërore), si dhe kërcënime më të drejtpërdrejta.

Vitet e fundit, është përhapur një mënyrë tjetër e heshtjes së gazetarëve: përdorimi i atyre që njihen si padi strategjike kundër pjesëmarrjes së publikut, ose Slapps , ku shpifjet ose paditë penale janë sjellë me qëllim të mbylljes së formave të shprehjes siç janë protesta paqësore ose shkrimi blogs. Fillimisht vlerësohej si një mekanizëm ligjor amerikan, padi të tilla tani janë mjaft të përhapura në Evropë. Para se të vritej në vitin 2017, gazetarja malteze Daphne Caruana Galizia ishte përballur me rreth 40 padi për shpifje të paraqitura nga kompani, zyrtarë qeveritarë dhe individë, të cilat u përshkruan nga djali i saj Matthew si një “torturë e pafund”.

Věra Jourová, nënkryetari i Komisionit Evropian, dega ekzekutive e BE-së, është duke punuar në prezantimin e mbrojtjeve kundër padive Slapp, mbrojtja e të cilave mund t’i kushtojë individëve një pasuri dhe të lidhë kohën dhe burimet e tyre. Justin Borg-Barthet, një akademik juridik në Universitetin Aberdeen, ka bërë thirrje që ligji i BE-së të ndryshohet për të parandaluar “blerjen e forumit” në vendet me ligje miqësore ndaj pretenduesve, në mënyrë që paditë e shpifjes të paraqiten në gjykatat e vendit ku ishte i bazuar organizata e mediave ose gazetari. Procedimet gjyqësore Slapp zakonisht përdoren kundër gazetarëve që hetojnë korrupsionin e qeverisë ose ekspozojnë abuzimet e korporatave, por përdoren gjithashtu kundër organizatave të shoqërisë civile, aktivistëve të tillë si fushatat mjedisore, sindikalistët dhe akademikët, për të mbyllur ose heshtur aktet e kritikës dhe protestës.

Në Francë, organizatat e mediave dhe OJQ-të janë goditur nga Slapp për të botuar akuza për grabitje të tokës nga fshatarët dhe fermerët në Kamerun nga kompani të lidhura me Bolloré Group. Në Mbretërinë e Bashkuar, kompanitë Fracking përfshirë Ineos, UK Oil & Gas, Cuadrilla, IGas dhe Angus Energy kanë kërkuar që prej vitit 2017 dhe u janë dhënë masa të gjera gjyqësore, shpesh të drejtuara kundër personave të panjohur, për të parandaluar protestat dhe aktivitetet e fushatave në vendet e shpimit. Këto urdhëra kishin një efekt të mprehtë në të drejtën e protestës dhe fjalës së lirë, derisa gjykata e apelit vendosi në prill 2019 që pjesët e një urdhri Ineos që ndalojnë protestat në autostradën publike dhe kundër zinxhirit të furnizimit Ineos, dhe të cilat ishin përdorur si një shabllon për urdhëra të ngjashme të dhëna për ndërmarrjet e tjera të naftës dhe gazit, ishin të paligjshme.

Krahas  Slapp, ka më shumë mënyra tradicionale për të mbajtur të qetë gazetarët. Më shumë se 150 vende mbajnë  lloje ligjesh penale për shpifje, shumë prej të cilave përfshijnë mundësinë e burgimit. Ligjet e blasfemisë dhe fyerjeve mbeten të zakonshme në shumë vende, dhe shpesh përdoren nga politikanët dhe zyrtarët e qeverisë kundër çdo media kritike. Një numër vendesh, përfshirë Turqinë dhe Egjiptin, kanë përkufizime të gjerë të “terrorizmit” që i lejojnë ata të arrestojnë dhe ndalojnë këdo që shprehin kundërshtim politik ose opozitë, përfshirë gazetarët.

Në vende të tilla si Hungaria dhe Polonia, qeveritë dhe aleatët politikë ushtrojnë kontroll ligjor të informacionit publik. Pronarëve të mediave mund të bëhet presion mbi atë përmbajtje që të publikojë nga kërcënimet për të kufizuar hyrjen në financa dhe të ardhurat nga reklamat.

Veçmas, mungesa e mbrojtjeve ligjore për gazetarët kundër atyre që i sulmojnë vepron si një parandalues ​​i fortë. Ndëshkueshmëria ushqen një cikël të egër dhune, duke forcuar ata që synojnë të heshtin debatin publik dhe të bllokojnë informacionin e ndjeshëm.

Në vitin 2013, OKB-ja publikoi një plan veprimi për sigurinë e gazetarëve, dhe problemin e mosndëshkimit për autorët. Plani siguron një kornizë për bashkëpunimin midis organeve të , autoriteteve kombëtare, aktorëve të mediave dhe OJQ-ve. Kryesuar përmes Unesco-s, plani u përfshi në Deklaratën e Këshillit të Evropës në Prill 2014, dhe në udhëzimet e publikuara nga BE menjëherë pas kësaj. Në prill 2016, Komiteti i Ministrave i Këshillit të Evropës miratoi një rekomandim për mbrojtjen e gazetarisë dhe sigurisë së gazetarëve dhe aktorëve të tjerë të mediave.

Deri në fund të 2018, Platforma e Këshillit të Evropës për Mbrojtjen e Gazetarisë dhe Sigurisë së Gazetarëve , e vendosur për të regjistruar informacione mbi shqetësimet serioze për lirinë e medias dhe sigurinë e gazetarëve në vendet anëtare të Këshillit të Evropës (CoE), kishte regjistruar më shumë sesa 500 njoftime, me ngritje nga viti në vit të incidenteve përveç vitit 2017. Pothuajse gjysma e të gjitha alarmeve shënohen si kategoria 1, që mbulojnë shkeljet më të rënda dhe të dëmshme të lirisë së mediave, siç janë vrasjet, kërcënimet direkte për jetën dhe sulmet fizike. Shumica e kërcënimeve erdhën nga shteti, me sulme fizike dhe ndalime që përbënin gati gjysmën e alarmeve. Që nga viti 2015, vetëm 11% e të gjitha alarmeve janë shënuar si të zgjidhura, një shifër që zbret në 1.82% për alarmet e futura në vitin 2018. Intervistat me gazetarët i bëjnë jehonë këtyre statistikave. Në vitin 2017, një studim që intervistoi 940 gazetarë nga të gjitha vendet anëtare të CoE zbuloi se 40% e tyre kishin qene shpifje.

Sipas një raporti të majit 2020 nga Peter Noorlander mbi zbatimin e rekomandimit të CoE 2016, sulmet ndaj gazetarëve mbeten të hetuara në mënyrë të pamjaftueshme, dhe një përqindje shumë e lartë e incidenteve kalojnë të pandëshkuara. “Gazetarët kanë pak besim se sulmet ose kërcënimet kundër tyre do të hetohen, dhe shpesh nuk i raportojnë ato,” thuhet në raport. “Ky ka një efekt të rëndë mbi ta, dhe shumë nuk raportojnë më sulme por përkundrazi vetë-censurohen dhe largohen nga çështje potenciale të diskutueshme … Shtetet e Anëtarëve [CoE] janë zotuar të krijojnë një mjedis të mundshëm për lirinë e shprehjes, megjithatë, gazetarët përjetojnë në terren rritje të dhunës, kërcënimeve, denigrimeve, arrestimet arbitrare dhe ndalime.

 Rastet më të njohura të sulmeve kundër mediave në vitet e fundit kanë përfshirë gazetarët në vendet ku nuk respektohet as demokracia dhe as sundimi i ligjit. Shumë nga sulmet më të fundit janë kryer ose inkurajuar nga krerët e shteteve.

Ato përfshijnë raste të tilla si ngacmimet e sponsorizuara politikisht nga gazetarja e Filipineve Maria Ressa , redaktore e Rappler, një rrjet social lajmesh. Faqja ka zbuluar aktivitetet e “ushtrisë së Trollit” në internet që mbështet presidencën e Rodrigo Duterte dhe përhap dezinformimin për kundërshtarët e tij. Rappler gjithashtu ka raportuar në mënyrë kritike për vrasjet jashtëgjyqësore, shkeljet e të drejtave të njeriut dhe rritjen e niveleve të vdekjeve nga lufta e drogës që kishte zhvilluar Duterte . Paditë e ligjit që do të pasonin u pezumuan gjatë së fjalimit të bashkimit të Duterte në korrik 2017, kur ai deklaroi se Rappler ishte “në pronësi të plotë” të amerikanëve, dhe për këtë arsye në kundërshtim me kushtetutën.

Në Janar 2018, komisioni i letrave me vlerë dhe i këmbimit në Filipine revokoi licencën e Rappler-it. Qeveria asokohe hetoi Rappler për shmangie të taksave, dhe një urdhër për arrestimin e Ressa u dha në nëntor 2018. Në shkurt 2019, Ressa dhe Rappler u goditën me një padi tjetër që pretendonte për shpifje në lidhje me një histori të botuar në 2012, duke përdorur një ligj të miratuar katër muaj pasi u botua tregimi.

Raste të tjera famëkeqe të krimeve të sponsorizuara nga shteti ndaj gazetarëve përfshijnë vrasjen brutale , më 2 tetor 2018, të disidentit saudit dhe gazetarit të Washington Post Jamal Khashoggi në konsullatën Saudite në Stamboll, Turqi. CIA ka arritur në përfundimin se princi i kurorës saudite, Mohamed bin Salman, urdhëroi vrasjen e gazetarit. Më 19 korrik 2019, zyra e UNHCR lëshoi ​​një raport që përshkruan vdekjen e Khashoggi si “ekzekutim gjyqësor me paramendim”.

Në shumë vende perëndimore, ekziston rreziku që frikësimi dhe dhuna kundër mediave po normalizohen. Në ditën e zgjedhjeve në Çeki në tetor 2017, presidenti çek Miloš Zeman mbajti një pushkë sulmi tallëse me një mbishkrim që përkthehej “Te gazetarët”. Donald Trump ka bërtitur rregullisht dhe abuzuar me gazetarët, dhe një operator kamerash në BBC  u abuzua dhe u dhunua në një tubim të Donald Trump në 2019; në maj 2017, një reporter i Guardian u sulmua nga një kandidat republikan, tani një kongresmen i zgjedhur. Kohët e fundit ka pasur kërcënime kundër reporterit Glenn Greenwald nga qeveria e ekstremit të djathtë të Presidentit Jair Bolsonaro në Brazil. Ky lloj armiqësie ndaj gazetarëve nga liderët politikë ka pasoja globale dhe vendase.

Themeluesi i Wikileaks, Julian Assange aktualisht mbahet në HMP Belmarsh, ndërsa Mbretëria e Bashkuar vendos nëse ai mund të ekstradohet në SH.B.A., ku ai është akuzuar për shkelje të Aktit të Spiunazhit, dhe përballet me perspektivën për të kaluar pjesën tjetër të jetës së tij në burg nëse ai është shpallur fajtor. Siç ka shkruar Alan Rusbridger, ish redaktori i Guardian, akuzat kundër Assange janë “përpjekje për të kriminalizuar gjërat që gazetarët bëjnë rregullisht kur ata marrin dhe publikojnë informacione të vërteta që u janë dhënë atyre nga burime ose informatorë”.

Sipas RSF , “10 vitet e ardhshme do të jenë thelbësore për lirinë e shtypit për shkak të krizave konverguese që prekin të ardhmen e gazetarisë: një krizë gjeopolitike (për shkak të agresivitetit të regjimeve autoritare); një krizë teknologjike (për shkak të mungesës së garancive demokratike); një krizë demokratike (për shkak të polarizimit dhe politikave shtypëse); një krizë besimi (për shkak të dyshimit dhe madje edhe urrejtjes ndaj mediave); dhe një krizë ekonomike (gazetari e varfër) “.

Është e lehtë të hedhësh shqetësimet për lirinë e shtypit si të rëndësishme vetëm për vendet e udhëhequra nga regjime shtypëse, të pazgjidhura. Por kjo do të ishte një gabim. Në vitin 2007, policia e Thames Valley kontrolloi shtëpinë dhe zyrën e Sally Murrer, një gazetare lokale. “Unë isha duke u pregatitur për të bërë histori tipike lokale dhe në maj 2007 tetë oficerë policie u ulën në shtëpinë time ndërsa tetë pushuan njëkohësisht në zyrë,” u tha ajo gazetarëve nga Gazeta Press. “Ata sekuestruan të gjitha pajisjet e mia të kompjuterit, kontrolluan shtëpinë time, telefonat, laptopët. Më morën në paraburgim ku qëndrova nja dy ditë. Sinqerisht nuk e kisha ide [pse]. Ata thanë se akuza ishte :” dhënie ndihme dhe forcim i sjelljes së gabuar në një zyrë publike dhe se kjo akuzë mbante burgim të përjetshëm.

“Vetëm më vonë, kur ata më intervistuan, gjë që ata bënë kohë të bollshme, duke vënë kaseta dhe duke më treguar transkriptime tekstesh,  arrita te kuptoja se kisha qenë nën mbikëqyrje për tetë javët e mëparshme. Ishte thjesht një ndjenjë e kobshme ”.

Policia e Thames Valley kishte regjistruar fshehurazi një bisedë që ndodhi midis saj dhe një oficere policie. Murrer u akuzua se kishte marrë histori të ndjeshme nga oficeri i policisë dhe i shiste ato në” Lajmet e Botës”. Historitë ishin për një GBH lokale të kryer nga një futbollist, dhe vrasja e një burri vendas I cili kishte  lidhje me kanabisin dhe gruaja e tij ishte sekretarja e deputetit të atëhershëm. Pas 19 muajsh, gjatë së cilës ajo kishte qenë e dënuar, gjyqi i Murrer u rrëzua pasi gjykatësi vendosi që policia kishte shkelur të drejtat e saj.

Kohët e fundit, në gusht 2018, policia në Irlandën e Veriut arrestoi dy gazetarë, Trevor Birney dhe Barry McCaffrey, për vjedhjen e pretenduar të dokumenteve nga ombudsmani i policisë së Irlandës Veriore në masakrën e Loughinisland në 1994 , kur anëtarët e një grupi paramilitar besnik,Ulster Volunteer Force,, shpërthyen në një pijetore me armë dhe qëlluam mbi klientët. Gjashtë u vranë dhe pesë u plagosën. Shtëpitë dhe zyrat e Birney dhe McCaffrey u bastisën. Në maj të vitit 2019, tre gjyqtarë të apelit pushuan urdhrat e kërkimit.

Në SH.B.A. në vitin 2019, oficerët e policisë në San Francisko që po hetojnë rrjedhjen e një raporti policor pas vdekjes së një mbrojtësi publik, Jeff Adachi, morën një urdhër “për të kryer monitorimin në distancë në pajisjen me numrin e telefonit të një gazetari, ditën ose natën, përfshirë ato sinjale prodhuar në publik, ose vendndodhje jo e hapur për mbikëqyrje publike ose vizuale ”. Në maj të vitit 2019, policia bastisi shtëpinë dhe zyrën e gazetarit Bryan Carmody dhe konfiskoi kompjuterë, telefona dhe pajisje të tjera elektronike. Tani  gjykata ka vendosur që bastisja ishte e paligjshme dhe departamenti i policisë në San Francisko raportohet se i ka paguar një sasi të konsiderueshme dëme gazetarit.

Në Australi, në qershor 2019, policia filloi bastisje në Sydney HQ të Korporatës Australiane të Transmetimit, me urdhër të kërkimit të dy reporterëve dhe një drejtor lajmesh; dhe në shtëpinë e një gazetari të “Korporatës së Lajmeve”. Bastisja e ABC-së lidhej me artikuj të botuar në 2017 në lidhje me sjellje të dyshuar nga forcat speciale australiane në Afganistan, “bazuar në qindra faqe dokumente të mbrojtjes së sekreteve që lëshuan ABC”. Bastisja në shtëpinë e gazetarit të Korporatës së Lajmeve ishte në përgjigje të një histori që ajo kishte shkruar për mënyrën sesi Drejtoria Australiane e Sinjaleve po kërkonte fuqi të reja për të spiunuar qytetarët australianë. Në shkurt, një gjykatë vendosi se kontrolli ishte i ligjshëm pasi policia po heton veprat e vlefshme të sigurisë kombëtare. Drejtori menaxhues i ABC, David Anderson, e përshkroi vendimin si “një goditje për gazetarinë e interesit publik” dhe argumentoi se ai nxori në pah një “problem serioz” me ligjet e sigurisë kombëtare të Australisë.

Me shpërthimin e koronavirusit mbrojtjet për gazetarët janë bërë më urgjente se kurrë. Sipas sekretarit të përgjithshëm të RSF, Christophe Deloire, “Pandemia e koronavirus ilustron faktorët negativë që kërcënojnë të drejtën e informacionit të besueshëm, dhe është në vetvete një faktor acarues”.

“Të dy Kina dhe Irani censuruan gjerësisht shpërthimet e koronavirusit. Në Irak, autoritetet i hoqën Reuters licencën e saj për tre muaj pasi publikuan një histori pyetësor me shifrat zyrtare të koronavirusit. Edhe në Evropë, kryeministri Viktor Orbán nga Hungaria kishte një ligj për ‘koronavirusin’ i miratuar me gjobitje deri në pesë vjet burg për informacion të rremë, një masë krejtësisht disproporcionuese dhe shtrënguese. ” RSF gjithashtu thotë se reporterët janë arrestuar në Algjeri, Jordani dhe Zimbabve ndërsa raportuan për çështje që lidhen me bllokimin dhe se kryeministri i Kamboxhias ka përdorur krizën e koronavirusit për të forcuar autoritetin e tij.

Në mars, gazetarja e Guardian, Ruth Michaelson u detyrua të largohej nga Egjipti pasi ajo raportoi për një studim shkencor që thoshte se Egjipti ka të ngjarë të ketë shumë më shumë raste të koronavirusit sesa janë konfirmuar zyrtarisht, dhe shefi i zyrës së Kajros të New York Times u qortua për supozimin e tij ” besim i keq ”që raporton për rastet e koronavirusit të vendit. Revolucioni i Gazetarisë Columbia, në një artikull të titulluar “Covid-19 po bën një goditje globale të lirisë së shtypit”, raportoi në fund të marsit se policia në Venezuela kishte arrestuar me dhunë një gazetar në reagim për raportimin për pandeminë, dhe atë në Turqi , shtatë gazetarë u arrestuan në kundërpërgjigje për raportimet e tyre. Në Afrikën e Jugut, qeveria ka miratuar një ligj të ri I cili quan n krim të botosh “dezinformim” për Covid-19.

Në dritën e pandemisë, Mbretëria e Bashkuar dhe anëtarët e tjerë të grupit ekzekutiv të Koalicionit të Lirisë së Mediave (Kanada, Gjermani, Letoni, Hollanda dhe SHBA), ranë dakord  në një deklaratë më 6 Prill 2020, duke riafirmuar rëndësinë themelore të lirisë së mediave, dhe duke u bërë thirrje të gjitha shteteve të vazhdojnë të mbrojnë qasjen në median e lirë dhe shkëmbimin e lirë të informacionit. Deklarata thoshte se grupi ekzekutiv ishte i shqetësuar nga përpjekjet e disa shteteve për të përdorur krizën për të vendosur kufizime të panevojshme për një media të lirë dhe të pavarur: “Veprime të tilla mohojnë  informacion kritik mbi përhapjen e sëmundjes dhe minojnë besimin te përgjegjësitë qeverisëse “. Ajo gjithashtu kërkoi që “qeveritë të vazhdojnë të garantojnë lirinë dhe pavarësinë e mediave, sigurinë e gazetarëve dhe profesionistëve të tjerë të mediave dhe të përmbahen nga vendosja e kufizimeve të panevojshme në luftën kundër përhapjes së koronavirusit”.

Në ditën e vrasjes së Miroslava Breach Velducea në 2017, prokurori i posaçëm federal i Meksikës për krime kundër lirisë së shprehjes deklaroi se kishte filluar një hetim federal. Shtatë ditë më vonë, sipas “La Jornada” , prokurori i përgjithshëm i Chihuahua tha se në të shtënat ishin identifikuar dy të dyshuar dhe se gazetarja u vra sepse raportimi i saj ndikonte në interesat e krimit të organizuar. 

Më vonë po atë vit, gishti i fajit për vrasjen u vu në  “Los Salazares”, një organizatë kriminale e lidhur me kartelin Sinaloa, të udhëhequr nga zotëria meksikan i drogës El Chapo , i cili që atëherë është dënuar në SH.B.A. për trafikim me ton kokainë , heroinë dhe marihuanë dhe duke u përfshirë në komplote të shumta vrasjesh, dhe u dënua të kalonte pjesën tjetër të jetës së tij në burg. Një sulmues i lidhur me Los Salazares – Juan Carlos Moreno Ochoa, alias “El Larry” – u arrestua nga autoritetet në ditën e Krishtëlindjes 2017 gjatë një bastisje në mëngjes. Kamerat e vëzhgimit e kishin kapur duke ecur në afërsi të vendit të vrasjes.

Në mars të vitit 2020, një gjykatës i gjykatës federale e shpalli Moreno fajtor për mbikëqyrjen e vrasjes së gazetarit. Duke dëshmuar nën pseudonimin “Apolo”, djali i udhëheqësit të Los Salazares dha prova se si babai i tij ishte i mërzitur se një i afërm humbi zgjedhjet për kryetar bashkie në qytetin e Chinipas, raportoi gazeta el Heraldo. Gjykatësi konstatoi se Moreno mbikëqyri krimin dhe gjeti ndihmën e dy personave të tjerë, Jaciel Vega Villa, i cili dyshohet se e drejtoi makinën në shtëpinë e Breach, dhe Ramón Andrés Zavala Corral, i cili dyshohej se kishte qëlluar me të shtëna që e plagosën fatalisht. Zavala ishte gjetur e vdekur në dhjetor 2017, pak ditë para arrestimit të Moreno Ochoa. Vega mbetet i lirë, një i arratisur nga drejtësia.

Vendimi i fajit erdhi shumë vonë për të shpëtuar gazetën e Breach. Në prill 2017, redaktori i Norte de Ciudad Juarez, ku Breach kishte punuar, njoftoi se gazeta po mbyllet. Në një editorial të botuar menjëherë pas vrasjes, Oscar Cantú tha se ai nuk mund të vazhdojë të botojë përballë dhunës ndaj gazetarëve në Meksikë dhe pandëshkueshmërisë së përgjegjësve. “Nuk ka as garanci dhe as siguri për të ushtruar gazetari kritike, të ekuilibruar,” shkroi ai. “Çdo gjë në jetë ka një fillim dhe një fund, dhe një çmim për të paguar, dhe nëse çmimi është jeta, unë nuk jam i përgatitur për asnjë nga kolegët e mi për ta paguar atë, as nuk jam i gatshëm ta paguaj atë.”

Puna e gazetarëve në të gjitha mediat në mbarë botën është edhe më e rëndësishme në një kohë kur dezinformimi po përhapet kaq shpejt nëpër internet, dhe kur aktorët e fuqishëm politikë dhe biznesorë mund të sulmojnë gazetarët me pandëshkueshmëri. Siç tha Unesco në literaturën e tyre për fushatën për këtë vit Dita Botërore e Lirisë së Shtypit: “Sot, qytetarët janë në bllokim, të etur për lajme si kurrë më parë. Dhe më shumë se kurrë, lajmet duhet të kontrollohen nga faktet, të verifikohen. Sepse dezinformimi përhapet aq shpejt sa vetë virusi, dhe gazetarët janë në vijën e parë në luftën kundër shtrembërimit të së vërtetës. Më shumë se kurrë na duhen fakte. Fakte për të shmangur përhapjen e frikës, lajme të rreme dhe panik. Më shumë se kurrë ne kemi nevojë për një shtyp të lirë. “

 Nga Gill Phillips, drejtor i shërbimeve editoriale juridike në Guardian.

 

  • Përshtati në shqip: Xhorxhina Deda


Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian