Kanali 3 i Radios Publike të Polonisë: një rast provë për mbijetesën e transmetimit të vërtetë të shërbimit publik

Nga Krzysztof Bobinski

Një mosmarrëveshje në lidhje me censurën në Kanalin e Tretë të Radios Publike polake (Trojka) ka ndezur përsëri  debat për të ardhmen e transmetimit të shërbimit publik në Poloni. Kjo situatë I la gazetarët që punojnë në mediat publike të përballen me sfida të mëdha etike dhe profesionale.

Pas një proteste për një përpjekje zyrtare për të censuruar një këngë kritike për Jaroslaw Kaczynski, drejtuesin e vendit, autoritetet kanë instaluar menaxhim të ri në stacionin i cili ka sinjalizuar se do t’i përmbahet udhëzimeve të paanshmërisë që janë abuzuar në të gjithë median e shërbimit publik të Polonisë pasi Kaczynski fitoi një zgjedhje në 2015.

E gjitha filloi kur kënga erdhi në krye të një përzgjedhje javore të hitit bazuar në votat e dëgjuesve, e cila ka filluar të luhet që nga fillimi i viteve 1980. Kënga u luajt në 15 maj pas së cilës zyrtarët u përpoqën ta heqin.

Trojka ka një status të veçantë kulti. Fillimisht u krijua në vitet 1960 nga autoritetet komuniste për të vepruar si një valvul sigurie për të rinjtë që shmangnin tonin propagandist të mediave të tjera zyrtare. Trojka luajti muzikë popullore perëndimore dhe vendosi një raport me audiencën pasi prezantuesit morën një ton që sugjeroi që edhe ata ishin kritikë për qeverinë.

Stacioni u bë një strehë e sigurt për disa gjenerata e cila vazhdoi të dëgjonte Trojkën edhe pas vitit 1989 kur u krijuan stacione tregtare dhe kapën veshin e audiencës më të re post komuniste.

Sidoqoftë, atmosfera e pavarësisë mbeti deri në vitin 2015 kur Ligji dhe Drejtësia erdhën në fuqi dhe vendosën të marrin kontrollin e plotë të radios dhe televizionit publik. Në atë moment Trojka kishte një pjesë të respektueshme prej 8 përqind të audiencës, të cilët ishin në moshë dhe kishin qëndruar besnikë ndaj preferencave të vjetra. Shumë nga punonjësit kishin qëndruar në stacion pavarësisht nga toni në rritje i propagandistëve, sepse ata thanë se “nuk donin të tradhtonin dëgjuesit e tyre që kishin qëndruar besnikë”.

Sidoqoftë, gazetarët e stacionit ndiheshin të keqtrajtuar. Tashmë,  54 kishin dhënë dorëheqjen, ishin shkarkuar ose ishin riemëruar midis 2016 dhe 2020. Muajin e kaluar kjo rrjedhë u shndërrua në një përmbytje kur lista e hitit popullor të Trojkës ra nën kritika nga partia në pushtet për interpretimin e këngës kritike për kryetarin e partisë, dhe menaxhimi i radios akuzoi DJ-në që kishte përpiluar listën për gati 40 vjet, si falsifikues të votave.

Ndërsa eksodi i emrave të njohur nga stacioni u rrit dhe Komiteti i Kulturës i Senatit (ku opozita e Polonisë kontrollon 51 vota nga 100 vendet e dhomës) kërkoi dorëheqjen e kreut të Radio Polonisë Agnieszka Kaminska dhe kreut të Trojka Tomasz Kowalczewski.

Ata kanë qëndruar pranë Kaminska por Kowalczewski dha dorëheqjen dhe falë eksodit të madh të stafit autoritetet e gjetën veten përballë shembjes së stacionit. Ajo madje u zvogëlua në të luajtur muzikë pa lajmërues sepse ata ose kishin dhënë dorëheqjen ose kishin shkuar me leje të sëmurë për të pritur krizën e vazhdueshme të shëndetit publik. Artistët gjithashtu po refuzonin që muzika e tyre të luhej në stacion dhe disa etiketa reklamuese shpallën një bojkot.

Në përpjekje për të frenuar rrjedhën, autoritetet bindën Kuba Strzyczkowski, një veteran i Trojkës, të administronte stacionin. Ai ruan besueshmërinë me audiencën dhe me punonjësit atje. Ai nga ana e tij kërkoi Ernest Zozun, një korrespodent i huaj me përvojë, të drejtojë lajmet dhe punët publike. Zozun është një anëtar i Shoqatës së Gazetarëve dhe Autorëve të Radios Publike, i përkushtuar ndaj gazetarisë së pavarur dhe standardeve të paanshmërisë në mediat publike të cilat janë të garantuara me ligjin polak. Zozun, i cili fillon punën në 10 qershor, ka thënë se do të punojë për të vendosur përsëri besueshmërinë e Trojkës me dëgjuesit dhe për të mbrojtur të drejtën e stacionit për të nxjerrë buletinet e veta të lajmeve, të cilat deri më tani janë centralizuar në IAR, një redaksi që jep lajme për të gjitha kanalet radio.

Kohët e fundit Shoqëria ka rrezikuar pakënaqësinë zyrtare duke apeluar publikisht pranë Unionit Evropian të Transmetimeve (EBU) të flasë në mbrojtje të standardeve të mediave publike në Poloni.

Strzyczkowski dhe Zozun përballen me një detyrë të vështirë me një zgjedhje presidenciale polake të planifikuar për 28 qershor. Televizioni Publik Polak vazhdon të mbështesë pa rezervë kandidatin e qeverisë me një linjë të qëndrueshme propagande. Trojka do të vëzhgohet me kujdes, por një grindje e mëtejshme mbi përpjekjet për të censuruar ekipin e ri në Trojka në këtë moment ka të ngjarë të dobësojë Andrzej Duda, kandidatin aktual dhe qeveritar. Nëse Z. Duda fiton përsëri një goditje e re ka frikë dhe mbështetësit e saj shqetësohen se Trojka atëherë do të zhdukej. Nëse ai humbet në opozitë, atëherë skuadra e re e Trojkës jo vetëm që do të fitojë liri më të madhe editoriale, por do të jetë në gjendje të ndikojë në sjelljen në favor të standardeve evropiane të paanshme të aprovuara në të gjithë pjesën tjetër të radios publike polake.Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian