10 këshilla për studentët, që dëshirojnë të bëhen gazetar në kohën e COVID-19

Është sfiduese të jesh gazetar në situatat që po kalojmë këto kohë.

Vetëm në SH.B.A., më shumë se 36,000 vende pune në organizatat e mediave të lajmeve janë prekur nga largimet nga puna dhe orët e reduktuara. Këto shifra nuk përfshijnë praktikat e panumërta që kanë humbur pasi shumë redaksi në media kanë mbyllur ose shtyrë këto programe. 

Kjo përfaqëson një ngatërrim të vërtetë, veçanërisht për shumë gazetarë të rinj, të cilët mbështeten në praktikën për të mbledhur përvojën në dhomën e lajmeve që shpesh është parakusht për shumë punë. Disa media nuk do t’i konsideronin gazetarët nuk do të kenë dy ose më shumë raste praktike në media në rezymenë e tyre.

Përkundër sfondit të mundësive të zvogëluara nevoja e vazhdueshme për përvoja të praktikës dhe zhvillim profesional është e madhe. Si duhet të sillen gazetarët për këtë? 

Këtu janë 10 idetë kryesore:

1- Mos harroni, redaksitë janë akoma duke punësuar (përfshirë praktikantët).

Një numër i organizatave të mediave po ofrojnë internshipe të largëta dhe role të tjera të gazetarisë që janë 100% të bazuara në shtëpi. Përveç aplikimit për këto mundësi, gazetarët duhet të shqyrtojnë nëse daljet e tjera janë të përshtatshme për mundësinë e punës në distancë.

Për gazetarët dhe studentët e gazetarisë, të punosh në distancë si rezultat i koronavirusit do të thotë që të mund të demonstrojnë aftësinë e tyre për të prodhuar punë për një redaksi të shpërndarë. Kjo është përvojë e vlefshme që nuk duhet të anashkalohet.

2- Nëse praktika juaj është anuluar, shihni nëse mund ta bëni atë përsëri.

Edhe pse shumë programe praktike verore janë anuluar, kjo nuk do të thotë që mundësia është zhdukur. Nëse mundeni, pyesni nëse mund ta zgjidhni atë përsëri në vjeshtë kur sfidat e shëndetit publik mund të mos jenë aq të theksuara. 

Një nga studentët e mi, Renata Geraldo , ishte në gjendje ta bënte këtë me Wall Street Journal (WSJ). Në vend që të punonte për ta gjatë verës, ajo e shtyu praktikën e saj deri në vjeshtë, në këtë pikë ajo shpreson të jetë në gjendje të punojë jashtë selisë së WSJ-së në Nju Jork, sesa në shtëpinë e saj në Portland, Oregon. Renata gjithashtu ishte në gjendje të përdorte këtë rregullim për të marrë një stazh shtesë, të largët me Bloomberg këtë verë.

3- Mos e nënvlerësoni vlerën e mediave studentore.

Kur Mandy Jenkins i McClatchy vizitoi Universitetin e Oregonit verën e kaluar, një nga mesazhet kryesore që ajo ndau me studentët ishte vlera e përvojës në mediat e kolegjit.

Tradicionalisht, nivelet e stafit bien ndjeshëm gjatë pushimit të verës, duke krijuar një mundësi për gazetarët me iniciativë të marrin më shumë klipe dhe të provojnë rrahje të reja dhe të zhvillojnë copëza tregimesh.

Mediat studentore të studentëve janë gjithashtu një vend i shkëlqyeshëm për të fituar përvojë në menaxhim, mësohen të punojnë deri në afatin e fundit dhe të japin punë domethënëse. Në një kohë të rritjes së shkretëtirave të lajmeve, shumë degë studentore dhe të drejtuara nga studentët po mbulojnë histori dhe rrahje përtej kampusit që askush tjetër nuk po e mbulon.

4- Jini sipërmarrës dhe krijoni produktet / platformat tuaja. 

Çfarë mungon për sa i përket tregimeve dhe përmbajtjes? A mund ta plotësoni atë boshllëk? Ka shumë mënyra për ta bërë atë, duke përfshirë punën si gazetar të pavarur, si dhe botimin në Medium, IGTV dhe YouTube ose fillimin e një podcast. 

Sigurisht, fitimi i parave është një sfidë. Por shkretëtirat e lajmeve dhe boshllëqet e mbulimit kanë inkurajuar disa gazetarë dhe sipërmarrës të fillojnë botimet e tyre. 

Në Paqësorin Veriperëndimor, Chas Hundley boton “Gazetën më të vogël javore të Oregonit”. Ai themeloi Gazetën Gales Creek në qytetin ku u rrit  pas shkollës së mesme. Botimi në internet dhe  botimi I shtypur, dhe botimi i simotrës së saj The Banks Post , mbulon larg perëndimin e Qarkut Uashington dhe Tillamook Forest Forest.

Më tej në veri, blogu i West Seattle ka raportuar 24/7 për më shumë se një dekadë. Faqja ka më shumë se 60,000 ndjekës në Twitter dhe 35,000 tifozë në Facebook. Mund të ndiqni gjurmët e tyre? 

5- Hartoni programin tuaj të të mësuarit.

Ekzistojnë shumë burime të mëdha në dispozicion për gazetarët që duan të vazhdojnë të azhurnohen me diskutimet më të fundit të industrisë, të zhvillojnë aftësi të reja ose t’i forcojnë ato të vjetrat. 

Kjo përfshin burime të trajnimit falas nga Google, specialistë të dezinformimit ” Drafti i parë Poynter”  dhe Shkolla e Diplomuar e Gazetarisë Craig Newmark në Universitetin e Qytetit të New York,

Gazetarët mund t’i shfrytëzojnë këto materiale për të zhvilluar programin e tyre mësimor dhe për të përparuar me ritmin e tyre – në shumë raste falas. Disa programe gjithashtu vijnë me certifikata përfundimi, nëse kjo ka rëndësi për ju.

6-  Të jesh gazetar I pavarur.

Pavarësimi  mund të jetë i vështirë , dhe nuk është për të gjithë. Sidoqoftë, pavarësisht se ka më pak praktika  dhe role të përhershme në redaksi tani, shumë redaktorë janë ende në kërkim të kontribuesve. 

Sitet e komunitetit si Salla e Studimit ofrojnë një mjet për të gjetur mundësi, rrjet dhe të mbajnë gjurmët e listave të punës dhe thirrjeve të hapura. 

Ju mund të gjeni udhëzime pitch në shumë faqe interneti, si dhe në Twitter dhe Medium . Fushat e ftohta gjithashtu mund të funksionojnë nëse keni një specializim (temë, aftësi  ose vendndodhje gjeografike) të përshtatshme për punëdhënësit.

7-Konsideroni vendet e tjera ku aftësitë tuaja mund të përdoren.

Gazetarët kanë aftësi shumë të vlefshme dhe të transferueshme. Mundësia për të shkruar, prodhuar përmbajtje multimedia dhe tregimi i ngjarjeve është kërkuar në një sërë cilësimesh.  

Kjo hap mundësi në marrëdhëniet me publikun dhe komunikimet e korporatave, si dhe prodhimin e përmbajtjes për bizneset. Për shembull, disa nga studentët e mi kanë përvojë në menaxhimin e mediave sociale për kompanitë që ata punojnë jashtë shkollës.

Dr. Jacqui Taylor , themeluesi dhe CEO me qendër në Londër i FlyingBinary , gjithashtu rekomandon që t’u drejtoheni organizatave joqeveritare dhe bamirësive për të parë se cilat histori gazetarët mund t’i ndihmojnë ata të gjejnë dhe shkëmbejnë. 

8- Rrjeti si i çmendur.

Tani është koha e përkryer për të mbështetur lidhjet e vjetra dhe për të bërë të reja. Përqafoni intervistat informative dhe informacionet e bëra me ish kolegët dhe burimet. Asnjëherë nuk e dini se ku mund të çojnë ato biseda, dhe ato do të jenë të dobishme dhe informuese ?

Këtë term, unë ia kam ngarkuar studentëve të mi që kryejnë një intervistë informuese. Shumë pak prej tyre i kishin bërë këto më parë, dhe ideja i tmerroi shumë prej tyre. Megjithatë, pa diskutim, këto biseda ishin të dobishme, dhe gazetarët ishin jashtëzakonisht bujarë me kohën e tyre. 

9-Azhornoni profilin tuaj.

Ne rrallë kemi kohën për të rafinuar dhe azhornuar portofolet tona online, kështu që pak kohë e qetë tani është një mundësi e shkëlqyeshme për ta korrigjuar atë. 

Bëni lidhjen tuaj në LinkedIn dhe sigurohuni që faqja juaj e internetit e portofolit të shfaqë klipet tuaja më të mira dhe më të fundit. Nëse nuk keni një sit portofoli, tani është koha për të ndërtuar një të tillë ! 

Filloni të përfshiheni më shumë në biseda në Twitter, Facebook Groups. Sigurohuni që kur njerëzit të kërkojnë për ju, ju po e vendosni këmbën tuaj më të mirë dixhitale përpara.

10- Qëndroni të informuar mbi tendencat e fundit.

Lexoni shtypin e tregtisë, bashkohuni në faqet e internetit, regjistrohuni në gazetat përkatëse dhe mbajini krah për krah me zhvillimet më të fundit të industrisë.

Të kuptuarit e tendencave të fundit të industrisë mund të jetë një dallues kryesor në procesin e marrjes në punë, duke ju mundësuar që të komunikoni sfidat strategjike me të cilat përballen punëdhënësit e ardhshëm, si dhe të identifikoni trendet, mundësitë dhe daljet në zhvillim. 

Bërja e kësaj mund të ju jap një avantazh ndaj bashkëmoshatarëve tuaj. Dhe, në këtë ditë dhe moshë, veçanërisht, ju duhet të rrëmbeni çdo avantazh konkurrues me të dy duart.

Nga Damian Radcliffe

Damian Radcliffe është Profesori Carolyn S. Chambers në Universitetin e Gazetarisë në Oregon, bashkëpunëtor i Qendrës Tow për Gazetari Digjitale në Universitetin Columbia, një studiues nderi nderi në Shkollën e Gazetarisë, Medias dhe Kulturës të Universitetit të Cardiff, dhe një bashkëpunëtor i Shoqata Mbretërore për Inkurajimin e Arteve, Prodhimeve dhe Tregtisë (RSA).

(Ky artikull është pjesë e mbulimit ijnet nga ICFJ në internet të raportimit mbi COVID-19).

Përgatiti: Xhorxhina Deda



Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian