3 mënyra se si kompanitë e mëdha të mediave po ndryshojnë gjatë pandemisë COVID-19

“Pandemia globale COVID-19 po i vë në provë idetë e profesionit të gazetarisë në lidhje me inovacionin e lajmeve digjitale”,-tha redaktori kombëtar i New York Times ,Mark Lacey.

Për vite me radhë, redaksitë e lajmeve kanë punuar për të qenë më inovative. “Ne kemi folur për rëndësinë e formave të ndryshme të tregimit dhe digjitalizimit,”   tha Lacey gjatë një paneli këtë javë. Me ardhjen e pandemisë, “të gjitha ato trajnime që kanë kaluar dhe të gjithë këta njerëz që janë përfshirë me vite të tëra duket sikur janë pregatitur pikërisht për këtë histori”.

“A kishin kuptim ato trajnime? Unë mendoj se kanë,” tha ai. “Shkëputja nga forma tradicionale e artikullit të gjatë është gazetari e mençur, e domosdoshme, e kujdesshme, thjesht e mirë. Për këtë kemi dëshmi për çdo ditë.

Lacey-t iu bashkua  Marta Gleich , drejtoreshë e gazetarisë për gazeta, digjitale dhe radio në RBS Group në Brazil, dhe shefi i inovacionit në redaksitë e Wall Street Journal,  Robin Kwong , si panelistë në webinarin “Gazetari dhe Pandemika, Qasje inovative ndaj raportimit të COVID19”. Universiteti Columbia Tow Center për Gazetari Digjitale. Prof. Emily Bell  dhe  Dr. Julie Posetti , drejtori i kërkimit global i ICFJ, moderuan diskutimin.

Lacey, Gleich dhe Kwong treguan se si mediat e tyre po inovojnë për të përmbushur nevojat e audiencës gjatë krizës globale shëndetësore. 

Këtu janë citatet kryesore nga biseda:

New York Times: Humanizimi i numrit të vdekjeve nga pandemitë.

Ndërsa numri i të vdekurve rritet ,”këto shifra bëhen dhe më vështirë të kuptueshme”,- tha Lacey  . Ndërsa u afrua momenti historik i 100,000 vdekjeve në SH.B.A., redaktorët në Times u pyetën: “Si mund të tregojmë se çfarë do të thotë kjo dhe t’i bëjmë njerëzit ta ndjejnë vërtet?”

Në faqen kryesore dhe në faqen e parë në shtyp, Times publikoi 1.000 emra, ose një përqind, të 100,000 viktimave të para COVID-19 në SH.B.A., së bashku me disa informacione biografike themelore për secilën prej tyre. “Nuk kishte asnjë foto të vetme. Nuk kishte artikuj të tjerë. Kjo vazhdoi për katër faqe brenda,” tha ai. Ishte një nga pjesët më të lexuara të New York Times në histori, tha ai.

“Ne në thelb kemi kombinuar 268 gazeta lokale në të gjithë Amerikën për të gjetur njerëz që kishin vdekur nga koronavirusi. Dhe ne po përpiqeshim për disa përfaqësime se nga ishin dhe kush ishin. Dhe reagimi nga kjo ishte tepër i fortë”, tha ai.

[Si gazetarët po dokumentojnë humbjen gjatë COVID-19]

Times filloi të kuptoi në fillimet e pandemisë se Qendrat e SHBA për Kontrollin e Sëmundjeve nuk do të publikonin të dhëna për minutë sipas vendndodhjes. “Kështu që ne filluam të mbledhim numra, dhe tani kemi afër 40 njerëz që nuk bëjnë asgjë, përveç mbledhjes së numrave” për ta bërë Times një vend të shkëputur për të dhëna specifike për shtetin.

“Numri i çështjeve Times” – është plot me harta dhe interpretime – është gjëja e vetme më e shikuar që kemi prodhuar gjatë gjithë kësaj. Është azhornuar gjatë gjithë kohës, “tha ai. “Ka çuar në kaq shumë pjesë të tjera të gazetarisë.”

Një përpjekje masive për mbledhjen e të dhënave po e drejton tërë gazetarinë e The Times, tha Lacey. “Megjithatë ne po përpiqemi t’i sjellim të dhënat në jetë,” tha ai, “dhe nuk ka asnjë arsye që tregimet në diçka kaq dramatike sa një pandemi të jenë të topitura.

Ai mendon se përvoja e bashkëpunimit në një shkallë të gjerë me një ekip plotësisht distant mund të ndryshojë mënyrën se si punojnë redaktorët e Times në të ardhmen pas pandemisë. “Unë jam ulur vetëm këtu, dhe mënyra e vetme për të arritur diçka është duke i ftuar njerëzit në një diskutim. “Nuk është e rëndësishme t’i drejtohem personit ngjitur me mua,e rëndësishme është thirrja që bëhet” ,- tha ai . “Dhe unë mendoj se gazetaria e madhe vjen nga mbledhja e shumë njerëzve të zgjuar … Unë mendoj se ne jemi aty ku mund të dalim mirë  sepse dhe gazetaria duhet të jetë aq e qëllimsme në një situatë si kjo “.

Grupi RBS i Brazilit: Gazetari zgjidhje.

“Para pandemisë, ne po bisedonim brenda kompanisë për atë që mund të bënim për të përballuar humbje të besueshmërisë dhe rëndësisë,” tha Gleick. Udhëheqësit vendosën që përgjigja ishte të përvetësonte një qasje konstruktive të gazetarisë, e njohur edhe si gazetari zgjidhje.

Ardhja e pandemisë nuk i prishi planet. Ajo e bëri nevojën për gazetari zgjidhje edhe më urgjente, tha ajo. “Ne kemi dashur të sjellim diskutime se si mund t’i zgjidhim problemet shëndetësore ose ekonomike. Ne shpejt kemi trajnuar njëqind përqind të redaksive tona në televizione,  radio, gazeta, dixhitale. Tani gazetaria zgjidhje po bëhet një pjesë e kulturës sonë. “

[Roli i gazetarisë së zgjidhjeve në raportimin mbi COVID-19]

“Në Brazil, ne po luftojmë disa luftëra në të njëjtën kohë: lufta kundër koronavirusit, një radikalizim shumë i fortë. Ne po marrim më shumë sulme ndaj shtypit dhe gjithashtu një konfuzion i madh nga ana e qeverisë dhe presidentit, e cila nisi strategji dhe mesazhe të çrregullta për izolimin shoqëror, “tha ajo. ” Tani qeveria madje lëshon informacione për numrat e sëmundjes.”

Për të mbushur boshllëkun, tha Gleick, “media e Brazilit filloi këtë javë një iniciativë për të furnizuar numrat që qeveria nuk jep”. Ata formuan një partneritet midis disa prej gazetave dhe faqeve kryesore të web-it të vendit për të mbledhur të dhëna të tilla si numri i njerëzve të infektuar dhe numri i vdekjeve, dhe shpërndarjen e tij çdo ditë.

RBS mban trajnime të shpeshta për raportimin e specialiteteve, veçanërisht shëndetin, statistikat dhe luftimin e dezinformatave, në mënyrë që “të lëmë gazetarinë më të kualifikuar si ekip dhe si gazetarë atëherë ishim kur hymë në këtë pandemi“, tha ajo. 

Wall Street Journal: Bërja e informacionit të arritshëm dhe miqësor për përdoruesit.

Si shumë media, Gazeta ka bërë që përmbajtja e saj e lidhur me COVID-19 të jetë e lirë, por  botimi zakonisht kërkon një pajtim, “Si do ta dinë njerëzit?” Pyeti Kwong. “Kështu që ekipi ynë ndihmoi shumë shpejt të ndërtojmë këtë shirit navigimi mjaft të thjeshtë në krye që ne pastaj të punojmë me tryezën tonë botuese për të mbajtur të azhurnuar dhe të populluar, dhe të punojmë me ekipet e produkteve për të bërë përmirësime të vazhdueshme në të.”

Ekipi gjithashtu përmirësoi interaktivitetin e pjesëve Q&A, të cilat ai i quajti “një nga shembujt e formateve të tregimit që ekzistojnë  më parë në kohë, por me të vërtetë kanë dalë në pah gjatë pandemisë së koronavirusit. Njerëzit kanë shumë pyetje për të gjitha aspektet për atë që po ndodh, për testimin, për hapjen e shteteve, çfarë dyqanesh po mbylleshin dhe çfarë po hapeshin përsëri. Me të drejtë, ju keni një mori pyetjesh, dhe ne duhet t’i përgjigjemi atyre duke raportuar “.

“Ajo që ne bëmë ishte të krijonim këtë format të ri ndërveprues sepse menduam që nëse jeni lexues dhe vini në një nga këto artikuj, ajo që doni të dini është,” A është përgjigja e pyetjes që kam në kokën time  në këtë artikull? ‘”

Formati tradicional, statik është “mjaft i vështirë për tu kujdesur dhe mjaft e vështirë të gjesh pyetjen tënde.” tha ai. Formati i ri “i bën njerëzit të informohen pak më shpejt, i ndihmon ata të lundrojnë në faqen tonë dhe të shikojnë se çfarë ka në të vërtetë atje”.

Revista po përpiqet gjithashtu që “ta përdorë këtë si një mundësi për ta kthyer gazetarinë në një bisedë më të dyanshme, për të ndihmuar në punën e atyre që bëjnë raportime,  për gjetjen e gjërave dhe transmetimin e saj për të gjithë, por për t’u angazhuar me të vërtetë me audiencën dhe të përpiqemi të kuptojmë se për çfarë ata kanë nevojë dhe çfarë duan që ne të zbulojmë për ta, “tha ai.

Ekipi i tij ndërtoi një platformë të sigurt, ku reporterët mund të kërkojnë informacion dhe të angazhohen me anëtarët e komunitetit. 

Ky artikull është rezultat i webinar-it të Gazetarisë dhe Projektit Pandemik ,një bashkëpunim midis ICFJ dhe Tow Center.

 Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian