AEJ publikon një studim vjetor shumë kritik mbi rreziqet në rritje për lirinë e medias në Bullgari.

“AEJ Bullgaria” ka botuar sondazhin e saj vjetor të Lirisë së Medias ku thekson një përkeqësim të tendencave të rrezikshme që vijnë nga presionet e jashtme në mediat e lira dhe të pavarura, nga forcat politike dhe të biznesit, qeveria kombëtare dhe lokale , dhe reklamuesit… 

Titilli I Raportit

GAZETARI PA MASKA: Presioni politik në media në rritje

9 tetor 2020

Ngecja është një përshkrim i përshtatshëm i gjendjes aktuale të lojës së mjedisit mediatik në Bullgari në vitin 2020. Pamja që ka dalë nga përgjigjet e të anketuarve në studimin e pestë të perceptimit të lirisë së fjalës të kryer nga AEJ Bullgari është pothuajse identike me atë në 2015. Pothuajse një në dy gazetarë Bullgarë e përshkroi situatën në industrinë e medias si “të dobët” ose “shumë të dobët”, me vetëm 3% të të anketuarve që e përshkruan atë si “të shkëlqyeshme”. 

Në vitin 2020, kultura e presionit duket se është rritur më fort. Përkundër sfondit të një përmirësimi të lehtë në 2017 pas tendencave të forta negative të përshkruara nga sondazhi i kryer dy vjet më parë, një trend i rrezikshëm i përkeqësimit të mëtejshëm po merr vrull. 

Presioni i jashtëm mbi media nga aktorët politikë jo vetëm që nuk ka arritur të zbutet, por në fakt është dyfishuar në krahasim me qendrat e tjera të ndikimit në përmbajtjen editoriale, siç janë lojtarët ekonomikë, reklamuesit dhe organet e qeverisjes qendrore dhe lokale. 

Vetëcensura dhe vetë-kufizimet që gazetarët i imponojnë vetvetes në punën e tyre janë shndërruar në një rregull shqetësues të pashkruar. Në situata dhe periudha të jashtëzakonshme trazirash, të dyja janë bërë më të dukshme. 

Masat kundër përqendrimit të pronësisë dhe shpërndarjes së medias së shtypur vazhdojnë të konsiderohen si një instrument për përmirësimin e mjedisit të medias në Bullgari. Shpresa u dhurohet formave alternative të gazetarisë (media që ofrojnë një kënd tjetër dhe një analizë më të thelluar të ngjarjeve, kërkojnë financim të pavarur përmes dhurimeve, planeve mujore të abonimit, etj.). Mediat rajonale tani janë me të vërtetë ‘specie të rrezikuara’.

Sondazhi është kryer me ndihmë financiare nga Ambasada e Mbretërisë së Hollandës në Bullgari. AEJ Bullgari mban përgjegjësi të plotë për përmbajtjen e sondazhit dhe për përpunimin dhe prezantimin e rezultateve të tij dhe asnjë përgjegjësi për këtë të fundit në asnjë rrethanë që nuk mund t’i atribuohet ose interpretohet si pasqyrim i pikëpamjeve të organizatës financuese.

 Raportin e plotë: “Gazetaria pa Maska, Anketa Vjetore e 2020 në Media në Bullgari”, mund ta lexoni në linkun e mëposhtëm.

https://aej-bulgaria.org/wp-content/uploads/2020/10/JournalismAfith-Masks-2020-Anual-Survey-Of-Media-in-Bulgaria.pdf 

Pregatiti: Xhorxhina Deda

 Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian