Gazetarët francez, podcast në frëngjisht për zgjedhjet në SHBA

Gazetarët frëngjisht-folës në Uashington lëshojnë një podcast për të sjellë lajmet e SH.B.A.-së në një audiencë globale.

Nga Stéphanie Fillion

Kur dëgjojnë podcast-in me emrin Washington D’ici , njerëzit frëngjisht-folës në të gjithë botën jo vetëm që mësojnë rreth politikës amerikane, por gjithashtu mund të zbulojnë fjalë të reja frëngjisht të përdorura nga folës nga vendet e tjera. Kanadezët mund të zbulojnë se belgët dhe zviceranët përdorin një fjalë tjetër e cila është “nonante” për të thënë nëntëdhjetë. Dëgjuesit evropianë tani e dinë që në Québec, podcast-i quhet “balado”.

“Ne luajmë me këtë,” thotë Raphaël Grand , korrespondent i Uashingtonit për RTS ( Radio Télévision Suisse ). “Ne të gjithë jemi bërë tifozë të mëdhenj të përdorimit të” balado “, një term që askush prej nesh nuk e dinte më parë. Ne jemi të gjithë festojmë të veçantat tona.”

Më shumë se 500,000 shkarkime

Washington D’ici u krijua rreth një vit më parë dhe bashkon zërat e korrespondentëve të Uashingtonit nga radio publike zvicerane, franceze, belge dhe kanadeze. Ajo është shkarkuar tashmë më shumë se 500,000 herë.

Çdo dy javë, gazetarët Grégory Philipps i “France Info”, Raphaël Grand i “RTS”, Raphaël Bouvier-Auclair i “Radio-Kanadasë”, Sonia Dridi i “Radio Télévision Belge Francophone” (RTBF) dhe Anne Corpet i “Radio France Internationale” (RFI) gjejnë kohë në punën e tyre të zënë oraret për t’u dhënë dëgjuesve një vështrim të brendshëm të ngjarjeve në Shtëpinë e Bardhë. Në prag të ditës së zgjedhjeve në SHBA, shfaqja transmetohet çdo javë.

“Ne ishim shumë të motivuar. Ne planifikonim kohën për të vënë veten në dispozicion çdo dy javë,” shpjegon Dridi i RTBF . “Një nga përfitimet e të pasurit këtë podcast është se ne mund të përdorim material që është I ndryshëm nga raportimi ynë i zakonshëm.”

Pesë gazetarët e shohin larminë gjuhësore dhe kulturore të ekipit të tyre si një forcë pasi audiencat evropiane dhe të Amerikës së Veriut nuk kanë domosdoshmërisht të njëjtën pritje të përmbajtjes. “Ajo që e bën më të lehtë është që tema jonë është po aq e rëndësishme për të gjitha këto vende”, thotë Grand. “Raphaël Bouvier-Auclair, i cili është nga Kanadaja, ka një këndvështrim ndryshe nga ne në Evropë.

Ideja që lindi duke pirë një birrë në një bar të aeroportit.

Projekti u shfaq falë një takimi të rastësishëm në aeroportin Denver në Colorado. Grand, i cili kishte një projekt podcast dhe po kërkonte një mënyrë origjinale për ta vënë në jetë atë, u takua me Phillips të Radio France. Një birrë bashkë gjatë bisedës së tyre dhe kështu Lindi Uashington D’ici . Më pas Grand kontaktoi me Bouvier-Auclair, dhe të gjithë ishin të ngazëllyer nga ideja. Në krye të mbledhjes së zërave frëngjisht-folës në secilin episod, podkasti i afroi këta gazetarë përmes gjuhës së tyre të përbashkët.

“Ne jemi bërë një ekip miqsh”, thotë Grand. “Kur jeni korrespodent, veçanërisht në radio, shpesh udhëtoni vetëm,por ky podcast është krijuar nga një grup argëtues njerëzish dhe shpresojmë që kjo energji të përçohet në ato që do dëgjoni.

Çdo dy javë ,tani çdo javë me zgjedhjet e ardhshme ,reporterët diskutojnë lajmet më të fundit në mënyrë që të përgatisin dëgjuesit për zgjedhjet presidenciale të SHBA 2020. Në javët e kaluara, ata kanë diskutuar kalimin e Gjykatësit të Gjykatës së Lartë, Ruth Bader Ginsburg dhe gjithashtu transmetuan një biografi të kandidatëve për nënkryetarë Mike Pence dhe Kamala Harris dhe diskutuan rreth debatit të parë presidencial kakofon midis Donald Trump dhe Joe Biden.

Prodhimi i një episodi çdo javë është shumë punë për këta korrespondentë të cilët regjistrojnë të gjithë materialin përveç orëve të tyre të rregullta të punës. “Të them të drejtën, lajmet lëvizin aq shpejt saqë transmetimi ndoshta mund të jetë çdo ditë”,- tha me shaka Grand.

“Ne kemi gjetur kohë dhe kemi një ritëm të këndshëm”

Përgatitja e podkastit dhe puna mes nesh mund të bëhet dhe përmes WhatsApp kur ai ose ajo është në një udhëtim raportues, ose duke pritur që një koleg të përfundojë transmetimin e tyre të drejtpërdrejtë për mediat përkatëse kombëtare. Ata është dashur të jenë shumë fleksibël, por deri më tani, ka qenë një sukses.

“Ne jemi një ekip prej pesë gazetarësh, shumë të zënë, por kemi arritur të gjejmë kohën dhe tani kemi një ritëm të mirë. Askush nuk ndihet i lënë jashtë, të gjithë kontribuojnë si të munden. Nëse ata tashmë janë të zënë për një javë , ata mund të bëjnë më pak “, thotë Dridi

Për shkak se podkasti u krijua për të mbuluar zgjedhjet presidenciale, pesë gazetarët nuk e dinë ende se çfarë do të bëhet me podcast sa të mbarojë gara. Secili u dërgua në qytet për një periudhë të kufizuar kohore dhe shumë prej tyre do të largohen nga Uashingtoni në 2021.

Një gjë është e sigurt: ata do të vazhdojnë të transmetojnë këndvështrimin e tyre unik mbi Uashington për audiencat frëngjisht-folëse në të gjithë botën deri në janar 2021, kur të betohet presidenti i ardhshëm. Pas kësaj, vetëm koha do ta tregojë.

Sa i përket emrit të podkastit, folësit-frëngjisht do të kapin fjalën e zgjuar të emrit Washington DC

Klikoni këtu për të dëgjuar podcastin Washington d’ici .

https://podcasts.apple.com/fr/podcast/washington-dici/id1485709058

Përgatiti: Xhorxhina DedaLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian