Raportimi për Covid-19 nga gazetarët, lereni shkencën të flasë

Shtatë muaj prej pandemisë COVID-19, është ende e paqartë se kur jeta mund ti kthehet normalitetit.

Profesori Gabriel Leung, një epidemiolog i sëmundjeve infektive dhe dekan i mjekësisë në Universitetin e Hong Kongut, beson se mund të jemi vetëm në gjysmën e kësaj maratone shumë, shumë të gjatë.

Në seminarin e fundit, Drejtori i Angazhimit të Komunitetit të ICFJ, Stella Roque, diskutoi me Leung se çfarë mund të presim në muajt e ardhshëm, duke përfshirë efektet e motit të ftohtë në virus, vaksinat e mundshme të ardhshme dhe përpjekjet e qeverisë për të rihapur ekonomitë. Këshillat e tij kryesore për gazetarët? “Raportoni për shkencën e mirë. Lëreni shkencën të udhëheqë rrugën. E vetmja dalje nga COVID është shkenca dhe mendoj se të gjithë kemi pjesët tona për të luajtur tha Leung. Shkencëtarët shkojnë dhe kërkojnë të vërtetën përmes asaj që ne dimë më mirë, dhe kjo është metodë e ndryshme shkencore. Gazetarët shkojnë dhe kërkojnë të vërtetën – ose zbulojnë të vërtetën – përmes mbulimit të shkencës së mire.

Më poshtë do të gjeni disa citime nga diskutimi i profesor Leung mbi: Stinen e dimrit dhe COVID-19

“Unë mendoj se ajo që po shohim në Evropë dhe në Amerikën e Veriut është se ndërsa këto vende të Hemisferës Veriore po shkojnë në muajt e dimrit, ju po shihni atë që ne e quajmë detyrim sezonal. Kjo është, faktorët sezonalë të temperaturës dhe lagështisë që japin viruse, duke përfshirë SARS-COV-2, virusi që shkakton COVID-19, i vlefshëm për një periudhë kohe pak më të gjatë në sipërfaqe dhe duke e bërë më të lehtë përhapjen”.

 Ndryshimet midis COVID-19 dhe SARS

“Mendoj se duhet të ndalojmë krahasimin e epidemive të ndryshme ose shpërthimeve të ndryshme sepse ato janë shumë unike dhe përveç emrit, që të dy janë koronavirusë. Ato kanë shumë pak ngjashmëri me njëra-tjetrën. Unë mendoj se kjo ndoshta çorienton më shumë sesa shton vlerë.

SARS ka regjistruar një numër global të infektimeve, në total rreth 9,000. Vetëm në Sh.B.A, brenda një dite, ju mund të merrni katër herë atë numër me COVID-19. Ju filloni të përhapni COVID-19 ndoshta një ose dy ditë para se të keni ndonjë simptomë.

Ndoshta 30-40% e infeksioneve sekondare ndodhin para se të përjetoni vetë simptoma, dhe ju ndoshta jeni më infektivët në kohën kur shfaqni simptoma.

Unë nuk mendoj se ne mund ta çojmë këtë virus (SARS CoV-2) përsëri në natyrë. Shumë shkencëtarë ose shumica prej nesh mendojnë se do të duhet të jetojmë me këtë burim të veçantë të defekteve, SARS-CoV-2, për një kohë të gjatë. Mund të bëhet koronavirus i pestë sezonal njerëzor. Por ky nuk është SARS, i cili mund të kthehet përsëri në natyrë”.

 Vaksinat

“Vaksinat e gjeneratës së parë, me përjashtim të mundshëm të një për të cilën jam i vetëdijshëm – asnjë prej tyre nuk siguron imunitet sterilizues. Kjo është, ato ndoshta nuk do të ndalojnë transmetimin. Vaksinat ndoshta nuk do tiu parandalojnë të infektoheni. Por ajo që vaksinat do të bënin është që ato ndoshta do tiu mbrojnë nga vdekja nga COVID-19 ose shtrimi në spital për komplikime serioze që vijnë nga infeksioni juaj. Ndoshta nuk do të jetë “plumbi argjend” për të cilin shumë shpresojnë. Por, unë mendoj se është kaq e nevojshme ta kemi atë për të mbrojtur veçanërisht ata që janë para së gjithash në rrezik shumë të lartë të sëmuren dhe ndoshta të vdesin prej tij”.

 Rihapjen e komuniteteve dhe ekonomive

“Unë nuk mendoj se duhet të bëjmë një zgjedhje midis ruajtjes së jetës dhe mosruajtjes së saj. Unë mendoj se kjo është një dyzim i rremë. Ajo që unë mendoj është se tërheqja e përhershme e tre drejtimeve që është midis mbrojtjes së shëndetit, ruajtjes ekonomike, mirëqenies emocionale dhe gatishmërisë së individëve për të përmbushur atë tërheqje trepalëshe të luftës do të jetë me ne për  një kohë shumë, shumë të gjatë.

Ne kemi nevojë: të përdorim shkencën për të shpjeguar mutacionet gjenetike të vrusit, dhe pastaj të vijmë në një konsensus si një shoqëri. Sigurisht, ky konsensus duhet të rishikohet dhe lehtësohet nga qeveria. Të jesh në mbyllje shumëvjeçare për 9, 12, 15, 18 muajt e ardhshëm nuk është e arsyeshme, as nuk duhet të bëhet e mundshme. Ajo që duhet të bëjmë është të gjejmë një mënyrë që të mund të mbajmë një farë balancimi, ndoshta jo 100% krahasuar me nivelet para-COVID, por të gjejmë një balancim të normalitetit në funksionimin shoqëror, dhe pastaj të përpiqemi të jemi novatorë dhe të përpiqemi të bëjmë gjëra që nuk kemi bërë më parë”.

Përgatiti: Sibora ElezajLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian