12 këshilla për të shkruar editoriale

Nga Jennifer Anne Mitchell

Editorialet janë një element kryesor i botimeve tradicionale, dhe rëndësia e tyre vazhdon edhe sot, ndërsa gjithnjë e më shumë shtohen botimet dixhitale.

 IJNet ka eksploruar vijën e paqartë midis faktit dhe opinionit në internet. Përballë këtyre sfidave, shkrimi dhe prodhimi i editorialeve cilësorë është edhe më i rëndësishëm.

IJNet foli me shkrimtarë, redaktorë dhe instruktorë në katër qytete të ndryshme të SH.B.A.-së për të mbledhur këshillat e tyre për shkrimin e editoriale si më poshtë:

1-Ndani njohuritë tuaja.

Deborah Douglas është profesoresha e shquar e gazetarisë e Qendrës Pulliam në Universitetin DePauw dhe ish-anëtare e bordit editorial në Chicago Sun-Times. Përmes punës së saj me projekte të tilla si Projekti OpEd , i cili synon të marrë më shumë gra dhe zëra të nënpërfaqësuar që shkruajnë editoriale, ajo inkurajon njerëzit të paraqiten në shoqëri në një mënyrë më të fortë. Ajo rregullisht angazhohet me akademikë përmes Bursave të Zërave Publikë dhe vëren se ata tentojnë të kufizojnë atë për të cilën mund të flasin në fushën e tyre specifike të ekspertizës. Në realitet, thotë Douglas, ata kanë njohuri të tjera të vlefshme për të ndarë.

Gazetarët, si qytetarë të arsimuar, të informuar, gjithashtu mund të përfitojnë nga kjo kujtesë  Njohuritë e marra përmes raportimit janë një dhuratë dhe duhet të ndahen përmes platformave siç janë editorialet, thotë Douglas.

2-Mblidhni perspektiva të shumëfishta.

Kur shpërthen një lajm i madh, Douglas jo vetëm që i përmbahet burimeve të saj të preferuara të lajmeve,por ajo lexon gazeta nga i gjithë vendi për të parë se çfarë po thonë në lidhje me të.

Këshilla e saj është të dilni nga zona juaj e rehatisë duke lexuar raportime kombëtare dhe ndërkombëtare për t’u siguruar që jeni të vetëdijshëm për të gjitha perspektivat. Dëgjoni dhe pranoni kundërshtimin në shkrimet tuaja për të filluar një dialog.

3-Përqafoni epokën dixhitale.

Douglas sugjeron gjithashtu që gazetarët të përdorin mediat sociale si një mjet raportimi veçanërisht reporterët më të vjetër që mund të jenë më pak të njohur me mediumin. Avantazhi është që media sociale siguron qasje të lehtë në informacion dhe kjo është një mënyrë tjetër për të zgjeruar këndvështrimin tuaj dhe për të siguruar që të mos merrni parasysh informacionin e rëndësishëm.

4-Josh lexuesit.

Jay Evensen është një kolumnist i vjetër editorial në Deseret News në Utah, dhe një instruktor në shkrimet editoriale në Universitetin Brigham Young. Ai së shpejti do të mbushë gjashtëdhjetë vjet dhe thotë se “mund të jetë intimiduese” të drejtosh kërkesat e reja të gazetarisë dixhitale.

Megjithëse rregullat kanë ndryshuar, joshja e lexuesit ka qenë gjithmonë një pjesë e rëndësishme e procesit të shkrimit. Së bashku me promovimin e mediave sociale, ai sugjeron baza të forta  duke përfshirë një titull dhe hapje  që tërheq lexuesit. Shkrimi tërheqës është gjithashtu i rëndësishëm.

5- Hiqni pluhurin

Evensen thekson gjithashtu se shkrimtarët e redaksisë duhet të shtojnë diçka me vlerë në mënyrë që të vërehen  dhe ta bëjnë atë qartë.

Dokumenti i tij botonte ato që ai i quajti “editoriale thithëse”, të cilat ishin mesazhe pak a shumë tërheqëse për lexuesit. Ekipi i Evensen ka hequr qafe editorialet sentimentale për t’u përqëndruar në dhënien e informacionit të ri dhe perspektivave të reja në diskutimin publik.

6-Arrini audiencën tuaj të synuar.

Evensen dha një shembull të fuqishëm të një editoriali që ai shkroi dhe arriti një audiencë të ngushtë, por shumë të fuqishme. Qarku Salt Lake, Utah kishte menduar të ndryshonte formën e tij të qeverisjes për më shumë se një dekadë. Në 1997, Evensen shkroi një editorial që çoi një ligjvënës të shkruante përfundimisht një projekt-ligj për të ndryshuar stilin e qeverisjes.

Redaksia e Evensen nuk u bë virale, por sigurisht që pati një ndikim.

Evensen sugjeron që shkrimtarët nuk duhet të presin bujë për pjesët e tyre dhe mund të dekurajohen , por ata duhet të qëndrojnë të duruar që idetë e tyre të zënë rrënjë kur bien në duart e duhura.

7-Konsidero kornizën e madhe.

Sipas mendimit të Evensen, shkrimi editorial është një nga pjesët më të rëndësishme të një gazete sepse ai e konsideron ndarjen e njohurive të gazetarëve nga një zë institucional, i cili është “i rëndësishëm për demokracinë tonë”. Shpresa e tij është që, megjithë ndryshimet në epokën dixhitale, shkrimet e forta editoriale do të qëndrojnë.

8-Thjesht fillo të shkruash.

Pas 12 vitesh si redaktor në The Denver Post, Fred Brown tani punon si instruktor në etikën e medias në Universitetin e Denver. Kur shkruani editoriale, ai sugjeron që të filloni të shkruani mendimet tuaja. Shkruaj derisa të lodhesh, thotë ai, pastaj shiko përmes pjesës që krijove dhe do të gjesh pikën tënde 

9-Vrisni pjesët e preferuara.

Brown sugjeron të lësh fjalët dhe frazat që po vdisje t’i shihje të shtypura. Provoni t’i fshini ato dhe shikoni nëse shkrimi juaj është më i mirë pa të. Më shpesh se jo, thotë Brown, është.

10-Bëhuni një me audiencën tuaj.

Matthew Hall , drejtor editorial në San Diego Union-Tribune, si dhe sekretari kombëtar-thesar i Shoqërisë së Gazetarëve Profesionistë, u drejtohet editorialeve të tij si të jetë në një bisedë të drejtpërdrejtë me lexuesin.

Për të, shkrimi dhe botimi i pjesës është vetëm hapi i parë. Atëherë ju duhet të ndani editorialin dhe të pyesni lexuesit nëse ata kanë ndonjë pyetje, koment ose korrigjim.

Sipas Hall, gazetaria ka të bëjë me “ndërtimin e një komuniteti më të mirë dhe përmirësimin e tij disi”. Përfitimi i lajmeve dixhitale është se ju lejon ta bëni në kohë reale përmes angazhimit të audiencës.

11-Bëhuni krijues.

Me më pak staf dhe më pak fonde, redaksitë kanë një punë më të vështirë duke tërhequr lexues. Hall dhe kolegët e tij në San Diego Union-Tribune kanë gjetur sukses përmes editorialeve krijuese siç janë deklaratat e guximshme, të tilla si një artikull i botuar në Prill që përdorte emrat e njerëzve të vrarë në të shtënat në shkollë gjatë 19 viteve të fundit për të shqiptuar fjalën. ” Mjaft “. Ajo tërhoqi vëmendjen e njerëzve dhe një lexues e vendosi në një mur.

“Nëse njerëzit flasin për këtë,” tha Hall, “kjo është metrika ime më e madhe e suksesit.”

12-Mos harroni përfundimin.

Hall gjithashtu deklaroi se ekipi i tij ka marrë këto qasje inovative ndaj editorialeve sepse “ne kemi nevojë për të mbijetuar”. Publikimet duhet të krijojnë të ardhura për të qëndruar në det. Këto pjesë tërheqëse janë një mënyrë për të ndërtuar një audiencë.

Abonentët dixhitalë janë gjithashtu të rëndësishëm dhe publikimi i Hall mban skedarë se çfarë tërheq lexuesit.

Përgatiti: Xhorxhina DedaLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian