Si mund të gjejnë gazetarët ide për të shkruar

Nga Cristiana Bedei

Për të zbuluar idenë e tyre për historinë e ardhshme gazetarët jetojnë, mësojnë, vërtiten në stuhi mendimesh dhe përjetimesh dhe, veçanërisht I praktikojnë ato. Ndërsa gjetja e tregimeve të reja mund të vijë natyrshëm për disa gazetarë, për disa të tjerë ka taktika të lehta për t’u përdorur në mënyrë që të kapërcehet bllokimi që ata hasin. 

Gazetaria origjinale nuk do të thotë të dalësh me ide të freskëta gjatë gjithë kohës. Gjetja e historive shpesh kërkon një përpjekje aktive për të zbuluar të pathënat dhe të padukshmet. Ndjekja e datave dhe ngjarjeve të rëndësishme, marrja e njoftimeve për shtyp ose thjesht leximi i gazetës mund të jetë e dobishme kur bëhet fjalë për gjetjen e të fshehtave të lajmeve ose informacioneve, por nëse jeni duke kërkuar për të zhvilluar një histori të re, ne kemi disa këshilla të marra nga gazetarë me përvojë. 

Nga shkrimtarët e udhëtimeve e deri te reporterët hulumtues, këtu janë disa këshilla dhe strategji që do t’ju ndihmojnë të krijoni ide të reja.

Dëgjoni histori njerëzore.

“Unë do të thoja që çdo person që ju njihni mund të ketë një histori ,ju thjesht duhet të mësoni më shumë rreth tyre”, thotë Gaby Koppel, një gazetar i pavarur dhe producent TV me qendër në Londër. Kjo nuk do të thotë që ju duhet të shkruani ose raportoni për to në mënyrë specifike, por ju mund të frymëzoheni të shikoni më thellë në një temë për shkak të diçkaje që ata thanë, përjetuan ose ju kuptuat. 

“Unë kam një mik i cili është një punonjës social i specializuar në birësim,” shton Coppe. “Ne u larguam për një fundjavë dhe po bisedonim në makinë për mosha të ndryshme. Shpejt pas kësaj unë mora një vendim për të shkruar një pjesë për njerëzit mbi 50 vjeç që adoptojnë fëmijë, e cila u frymëzua nga diçka që ajo që miku im më tha. ” 

Bisedoni me njerëzit për jetën e tyre dhe dëgjojini me kujdes që të mos harroni momente të veçanta të rëndëshishme për historinë tuaj.

 

Kërkoni histori të ngjashme në internet.

Edhe nëse nuk gjeni histori të bazuara në atë që njerëzit flasin personalisht, interneti e bën të lehtë të kuptosh se çfarë kanë në mendje. “Unë marr shumë ide në këtë mënyrë “, thotë gazetarja e pavarur me bazë në Los Anxhelos Suzannah Weiss , duke iu referuar faqes në internet të popullarizuar Amerikane, ku përdoruesit mund të paraqesin përmbajtje dhe të diskutojnë tema të ndryshme. “Unë kontrolloj për nëntema që lidhen me temat për të cilat po shkruaj për të parë se në çfarë pyetjesh duan të marrin përgjigje dhe çfarë është interesante për ta”, shpjegon Weiss. 

Por shumë nga punët e Weiss-it kanë lindur nga kureshtja e saj: “Shumë nga artikujt e mi janë thjesht ide që lindin nga pyetjet që unë u bëj njerëzve, pyetje për të cilat unë personalisht kam dëshirë të përgjigjem, dhe pastaj të ndaj atë që zbuloj me pjesën tjetër në internet,” pranon ajo.

Kultivoni këndin tuaj të historisë.

Lorenzo Bagnoli është një gazetar në Projektin e Gazetarisë Investigative Itali , një qendër e gazetarisë hulumtuese me seli në Itali që ka filluar së fundmi një botim në internet. Pjesa më e madhe e punës së tij transnacionale është rezultat i këshillave nga rrjeti global i kolegëve që ai ka njohur ndër vite, thotë ai, ndërsa disa histori të tjera u nxitën nga hetimet ekzistuese. 

 

“Le të themi se po zhvillohet një hetim, për shembull, duke përfshirë emra dhe kompani që unë i shoh interesante ose që i njoh,” thotë ai. “Unë do të bëja disa hulumtime në një faqe në internet me burim të hapur si The Open Corporates , dhe të shoh nëse ka ndonjë tregues.” 

Bagnoli gjithashtu përdor regjistrat e biznesit dhe arkivat personale, duke përfshirë copa shtypi ose dokumente të operacioneve policore, për të referuar gjetjet e tij. Ai shton: “është shumë e rëndësishme të keni kolegë për të biseduar, për të ndihmuar reciprokisht informacionin e verifikimit të njëri-tjetrit.”

Vendos alarme, mbaj ritmin

Google Alerts dhe mjetet e monitorimit të mediave sociale janë një mënyrë e thjeshtë për t’ju ndihmuar të mbani ritmin tuaj. Sidoqoftë, burime më specifike janë gjithashtu në dispozicion. Në punën e tij hetimore, Bagnoli thotë se ai dhe ekipi i tij shpesh përdorin bazat e të dhënave për gjurmimin e anijeve, duke krijuar njoftime për anije dhe vendndodhje specifike. 

“Ishte ky hetim nga një OJQ franceze Disclose në lidhje me një anije mallrash që kishte qenë në portin Le Havre, në Francë, për të cilën ata menduan se kishin ngarkuar armë të destinuara në Arabinë Saudite,” thotë ai. Një nga kolegët e tij, i specializuar në kërkime në internet dhe imazhe satelitore, konfirmoi se prania e anijes ishte regjistruar nga të tjerët, gjithashtu. “Unë gjurmova dokumente dhe rindërtova lëvizjet e saj, duke përfshirë ndalesa në portet italiane të Genova, Livorno (Toskana) dhe Cagliari (Sardenja) Itali.” 

Me këtë, ai shkroi një histori për Il Fatto Quotidiano, një nga gazetat më të mëdha të vendit.

Ndiqni pistat zyrtare

Lindy Alexander është një shkrimtare e pavarur e udhëtimeve dhe shëndetit me seli në Australi dhe themeluese e “The Freelancer’s Year” , një blog i njohur për mënyrën e fitimit të jetesës nga shkrimet e pavarura. Ajo pëlqen të provojë mënyra të pazakonta për të gjetur histori. 

“Një mënyrë që e kam përdorur mjaft është duke parë kërkimet aktuale të senatit”, thotë ajo. Për shembull,  lista e pyetjeve parlamentare në Australi. “Shpesh do të gjeni tema për të cilat nuk keni dëgjuar kurrë, si ide nga  ekspertë të ndryshëm ose raste studimore,” shpjegon ajo. 

Eshte përmes asaj baze të të dhënave zbulimi që ajo bëri në lidhje me një hetim mbi ndikimet e rrjetës transvaginale, të cilat përdoren për prolapsin e organeve të legenit dhe mendohet se kanë shkaktuar dhimbje kronike dhe gjakderdhje të vazhdueshme në deri në 100,000 gra australiane – dhe mijëra të tjera në të gjithë botën. “Kam përgatitur një histori për The Saturday Paper ” thotë ajo. ” Kjo është historia që rezulton , dhe për të cilën unë jam shumë krenar.”

Përgatiti: Xhorxhina DedaLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian