Mbyllet radio në Hungari, AEJ: kjo dëmton lirinë e medias

Pasi vendimi i gjykatës hungareze konfirmoi humbjen e frekuencës së transmetimit të Klubradio në një vendim të diskutueshëm nga organi rregullator partiak i vendit, AEJ Hungari ka bërë thirrje për një shfaqje solidariteti në të gjithë Evropën për të rimarrë të drejtën e stacionit popullor, për të qëndruar në transmetim dhe për të mbrojtur pavarësinë e medias dhe pluralitetin e saj.

Deklaratë nga Bordi i AEJ-Hungari mbi vendimin e gjykatës kundër Klubradio, Budapest, 10 shkurt 2021

Pavarësisht respektit tonë të lartë për ligjet, rregulloret dhe procesin e duhur të vendimeve gjyqësore, duke qenë pjesët thelbësore të sistemit gjyqësor të një vendi demokratik, Bordi i Seksionit Hungarez të AEJ është thellësisht i shqetësuar për shkak të vendimit të Gjykatës Metropolitane në 9 Shkurt , 2021. Si pasojë e drejtpërdrejtë, Klubradio do të privohet nga licenca e kërkuar për të transmetuar përmes një frekuence të caktuar nga 15 shkurt, 2021. Beteja ligjore ligjore filloi shtatorin e kaluar kur Klubradio, i pavarur dhe praktikisht i vetmi radio stacion kombëtar opozitar në vend, kërkoi të merrte një zgjatje të licencës së tij. Këshilli i Mediave, duke mos pasur asnjë anëtar nga opozita, refuzoi aplikimin e radios dhe kjo u konfirmua nga vendimi i fundit i gjykatës.

Vendimi u përshkrua nga Andras Arato, Presidenti i Klubradio, si “i turpshëm”.

Për shkak të vendimit, radio stacioni, i cili ka dhjetëra mijëra dëgjues besnikë, do të mbyllet si një transmetues konvencional, por jo në internet, ku do të vazhdojë të transmetojë programet e tij. Pak më shumë se një vit para zgjedhjeve të ardhshme në Hungari, të cilat kërkojnë një spektër të plotë të pikëpamjeve politike që të jenë në dispozicion të votuesve, Bordi i Seksionit Hungarez të AEJ proteston fuqimisht kundër internimit të detyruar të programeve të stacionit vetëm në internet. Efekti i synuar është i qartë: të zvogëlohet hapësira dhe mundësitë për zëra dhe programe të pavarura dhe kritike ndaj qeverisë dhe politikave të saj.

Prandaj ne bëjmë apel për një demonstrim të solidaritetit profesional hungarez dhe ndërkombëtar në favor të Klubradio. Ne mbështesim fuqimisht të gjitha përpjekjet ligjore nga menaxhmenti i stacionit për të kërkuar që Këshilli i Mediave të lëshojë një licencë të përkohshme të frekuencës për të vazhduar transmetimet e saj tokësore ndërsa një apel i drejtohet Gjykatës së Lartë.

Shpresojmë me zjarr që ithtarët e pluralizmit mediatik dhe mbrojtja e ligjit dhe rregullimit nga liria dhe pluralizmi i medias, si një pjesë thelbësore dhe e domosdoshme e një shoqërie të lirë perëndimore, do të mbizotërojnë në favor të të drejtave të konsumatorëve të medias në të gjithë Hungarinë për të hyrë në burime mediatike të zgjedhura prej tyre pa ndërhyrje politike ose ndërhyrje tjetër.Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian