Liria e medias në Austri është në rrezik të madh

Liria e medias në Austri është në rrezik të madh

Asociacioni i Gazetarëve Evropianë (AEJ) i përçmon sulmet e kohëve të fundit mbi lirinë e shtypit në Austri. Si kancelari federal Sebastian Kurz dhe politikanët kryesorë të FPO refuzuan t’i përgjigjen çdo pyetjeje nga përfaqësuesit e medias në “konferencat e shtypit”, të cilat nuk duhet të quhen më tw tilla. Kjo shkel lirinë e medias dhe kështu është e zakonshme vetëm nën regjimet autoritare ose në diktaturat. Përveç kësaj, videoja e skandalit të Ibizës dëshmoi edhe një herë për shpërfilljen e lirisë së medias nga shefi i FPO Heinz Christian Strache. Ai mallkoi gazetarët si kurvë. Dhe ai njoftoi një mbesë supozuar të një oligarku rus se ai dëshironte të heshte mediat kritike në modelin e Viktor Orban në Hungari në heshtje ose në linjë. Në të njëjtën kohë ai foli për privatizimin e ORF-it dhe për blerjen e “Kronen-Zeitung”, ku ai donte të zëvendësonte gazetarët kritikë. Vetëm kohët e fundit, kandidati kryesor i FPO për zgjedhjet evropiane, Harald Vilimsky, kërcënoi gazetarin ORF dhe anchorman Armin Wolf gjatë një interviste. Kryetari i bordit të administratorëve të ORF, ish udhëheqësi i FPO, Norbert Steger, donte të ndëshkonte disa korrespondentë të ORF duke mbyllur zyrat. Shoqata e Gazetarëve Evropianë (AEJ) do t’i sjellë këto ngjarje në vëmendjen e OSBE-së dhe Këshillit të Evropës. Mospërfillja për lirinë e mediave nga ana e politikanëve nga OVP dhe FPO në Austri ka arritur një nivel që bie ndesh me vlerat themelore të BE.

 

Otmar Lahodynsky, President i AEJ

Tibor Macak, Sekretar i Përgjithshëm i AEJLini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian