AEJ dhe organizatat e tjera thirrje lidërve të BE, të mbrojnë gazetarët në Greqi

Ditët e fundit, organizatat e lirisë së mediave kanë hedhur dritë mbi kërcënimet ndaj gazetarëve që raportojnë për ardhjen e migrantëve në Greqi. Këto sulme po ndodhin në një kontekst të dhunës ndaj migrantëve dhe atyre që i mbështesin ata, siç janë OJQ-të dhe grupet e vetëorganizuara. Ato kufizojnë aftësinë e gazetarëve për të punuar të sigurt dhe informuar qytetarët për krizën humanitare që po ndodh në kufijtë e Bashkimit Evropian (BE).

Një mjedis i sigurt është thelbësor që gazetarët të kryejnë rolin e tyre si roje të demokracisë. Në Greqi media po përballet me kërcënim të rënda për lirinë e shtypit të dëshmuara nga organizatat e lirisë së medias brenda BE. Kërcenimet jo vetëm që ndikojnë në kushtet e punës së gazetarëve, por kufizojnë edhe mundësinë e qytetarëve dhe të drejtën e informimit.

Ne i bëjmë thirrje BE-së dhe Shteteve Anëtare të:

 • Të ndërmarrin veprime të shpejta për të krijuar një mjedis të sigurt për të mbrojtur gazetarët, profesionistët e pavarur dhe blogerët në raportimin e situatës aktuale në kufirin Greko-Turq, në ishullin Lesbos dhe në vendkalimin tjetër.
 • Të dënojë publikisht kufizimet e lirisë së shtypit dhe shkeljet e të drejtave të njeriut që ndodhin në kontekstin e krizës humanitare në Greqi.
 • Sigurohuni që ata që janë përgjegjës për sulmet e fundit kundër gazetarëve, freelancer dhe blogerëve janë identifikuar dhe ndjekur penalisht.
 • Vazhdoni të luftoni dezinformimin dhe gjuhën e urrejtjes duke synuar migrantët dhe azilkërkuesit, duke kontribuar në nxitjen e tensioneve në pikat e kalimit.

Nënshkruesit:

 • Aleanca Ndërkombëtare e Gazetarëve
 • Shoqata e Gazetarëve Evropian (AEJ)
 • AMARC Evropë
 • Qendra Evropiane për Lirinë e Shtypit dhe Media (ECPMF)
 • Federata Evropiane e Gazetarëve (EFJ)
 • Liri Medias pa kufi
 • Forumi Global për Zhvillimin e Medias (GFMD)
 • Instituti Ndërkombëtar i Shtypit (IPI)
 • PEN International


Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian