6 këshilla për të përmirësuar intervistat në radio dhe podcast.

 

Mësoni si të zgjidhni të ftuarit e duhur dhe të mos e modifikoni më shumë bisedën.

Nga Damian Radcliffe

Audio po shijon një rilindje krijuese dhe kritike tani për tani. Ndërkohë, podcasting – i nxitur nga aftësia për të dëgjuar në telefona dhe altoparlantë , shoqëruar me pengesa të ulëta për hyrjen dhe mundësitë krijuese të një ambienti të parregulluar mediatik – po përjeton epokën e vet të artë .

Ndërsa gjithnjë e më shumë lojtarë lëvizin në hapësirën audio dhe podcasting, këtu janë gjashtë këshilla për të ndihmuar gazetarët dhe prodhuesit e audios të përfitojnë sa më shumë nga intervistat e tyre.

Përgatitja është thelbësore.

Bërja e detyrave të shtëpisë  është thelbësore për çdo intervistë të suksesshme. Kjo nuk do të thotë vetëm të hulumtoni personin që po intervistoni dhe temën për të cilën do të flasin. Do të thotë gjithashtu të përcaktohet nëse ky është personi i duhur për të intervistuar.

I intervistuari juaj mund ta dijë temën, por kjo nuk do të thotë se personi është një gjendje e mirë për në intervistë në lidhje direkte(ose në studio).

A është personi për të cilin po flisni I duhuri për temën? A mund t’i shpjegojë  idetë dhe konceptet (nga gjetjet shkencore deri te narracioni ) në atë mënyrë që çdokush mund të kuptojë?

A ka theks të mirë? Kjo ka shumë vlerë sidomos në radio kur nuk e shohim të intervistuarin. Duhet të ketë theks të mirë në mënyrë që të jetë I qartë dhe I kuptueshëm për audiencën.

Kur keni vetëm audio për të dëgjuar, shenjat vizuale – si gjuha e trupit dhe leximi i buzëve – mungojnë. Prandaj, duhet të siguroheni që i intervistuari (të) mund të kuptohet. Kryerja e një interviste paraprake, para se  të shkoni live mund të ndihmojë këtu.

Vendndodhja

Ka raste kur dalja nga studiot për ta bërë intervistën në terren bën një ndryshim të madh në intervistën tuaj. Vendosja e intervistës mund të jetë një përbërës kryesor në tregimin. Disa shembuj të shpejtë:

Dëshironi të diskutoni ndikimin e thatësirës dhe ndikimin te kafshët me një ekspert? Bëjeni intervistën tuaj në fusha. Arrini të regjistroni tingujt e kafshëve madje dhe tingujt e erës. Këto detaje do të ndihmojnë për ti dhënë origjinalitet intervistës.

Doni të tregoni një histori në lidhje me tregun e peshkut? Sigurohuni të bisedoni me të intervistuarit tuaj në mjedisin e tyre.

Ju nuk keni pse ta bëni këtë për të gjitha intervistat tuaja, por intervistimi në vendndodhje, veçanërisht nëse është në vendin e duhur  mund të shtojë ngjyra dhe aromë të vërtetë në përmbajtjen tuaj.

(Dëgjoni pjesët e radios nga Will Grant , Meksika e BBC-së, Amerika Qendrore dhe Korrespondenti i Kubës, për shembuj të ekzekutuar mirë të kësaj teknike).

Nëse dyshoni, lëvizni

Detyra juaj është, pjesërisht, ta bëjë një të intervistuar të ndihet mirë. Padyshim nga një këndvështrim teknik. Askush nuk dëshiron të bëjë një intervistë në të cilën ata nuk mund të dëgjohen qartë.

Nëse cilësia e regjistrimit është e rrezikuar (kafenetë janë një shembull i mirë i kësaj) përpiquni të transferoheni në një vend tjetër. Nëse kjo është e pamundur, rinisni përsëri intervistën.

Ju jeni eksperti. I intervistuari juaj do të respektojë gjykimin tuaj profesional. Thjesht sqaroni pse ju duhet të lëvizni ose të riorganizoni.

Heshtja është e artë

Në jetën reale, ne vazhdimisht sigurojmë sinjale mirëkuptimi dhe inkurajimi për njerëzit me të cilët po flasim. Shpesh ato janë zhurma të vogla si ‘uh-huh’ ose ‘ah-ha’ etj.

Kjo është mirë në bisedat e përditshme, por ka tendencë të jetë një jo-e vërtetë në intervista ne radio. Është shpërqendruese, larguese dhe tingëllon ndërhyrëse. Përkundrazi, ju dëshironi që fjalët e të intervistuarit tuaj të jenë sa më të pastra.

Intervistuesit audio duhet të përdorin pohimin e heshtur ose  kontakt me sytë si një mjet për të siguruar reagime në mes të intervistës.

Përfitoni sa më shumë nga i intervistuari juaj

Intervistuesit më të mirë bëjnë pyetje për të cilat të intervistuarit nuk do të kishin menduar kurrë, por do dëshironin ta kishin.

Pjesa më e madhe e kësaj vjen nga përgatitja, por gjithashtu buron nga aftësia për t’u larguar nga një skenar i përgatitur paraprakisht, bazuar në përgjigjet e dhëna nga një i intervistuar.

Në intervistat me histori njerëzore, pyetjet më të mira kanë tendencë të mbarojnë. Inkurajoni të intervistuarin  që të bëjë pjesën më të madhe të të folurit dhe të sigurojë ngjyrën dhe detajet. Pyetjet që pyesin: “Pra, si …” ose “Na tregoni për” ose “A mund të na shpjegoni …” ndihmojnë për të përgatitur këto lloje të përgjigjeve.

(Terry Gross në NPR është një mjeshtër i kësaj. Nëse lexoni transkriptet nga shfaqja e saj, Fresh Air , atëherë mund ta shihni atë aftësi në veprim.)

Ndrysho me kursim

Nëse keni regjistruar një intervistë 30-minutëshe për një segment 3-minutësh, unë do t’ju rekomandoja të mos provoni ta redaktoni tërë bisedën. Zgjidh copat më të zgjedhura. Gjithmonë mund të përmblidhni disa nga pjesët e tjera të diskutimit në prezantimin ose përfundimin tuaj.

Krahas kësaj, shpesh më pyesin për redaktimin e heshtjes dhe të gabimeve. Rekomandimi im i përgjithshëm do të ishte të mos e bënte këtë.

Së pari, është shumë kohë. Së dyti, nëse një i intervistuar ka ndaluar (brenda arsyes) përpara se të përgjigjet në pyetjen tuaj, dëgjuesi duhet ta dëgjojë atë. Heshtja na tregon diçka.

Shkurtimi i tij për të shpejtuar gjërat do të thotë që ju po manipuloni në thelb intervistën dhe paraqiteni keq .

Është mirë të ndryshosh. Sigurisht. Thjesht bëjeni këtë në një mënyrë që është e sinqertë dhe e vërtetë për tonin e intervistës dhe të intervistuarit tuaj.

Mbi të gjitha, origjinaliteti, në të gjithë gazetarinë dhe veçanërisht në audio, është baza e profesionit tonë.

Përgatiti në shqip: Xhorxhina Deda

 Lini një Përgjigje

sqAlbanian
en_USEnglish sqAlbanian